Joulukalenteri paljastaa kielletyt kirjat

Mitä yhteistä on Mikki Hiirellä, Sinuhe Egyptiläisellä ja Harry Potterilla?

Kaikkia näitä kirjallisuuden ja sarjakuvan hahmoja yhdistää se, että ne ovat joutuneet jossain päin maailmaa sensuurin kouriin.

Espoossa kampanjoidaan tästä päivästä alkaen sananvapauden puolesta joulukalenterin kautta.

Entressen kirjasto julkaisee iltapäivällä sananvapausjoulukalenterin, jonka luukkujen alta paljastuu aattoon mennessä 24 Suomessa tai muualla maailmassa kiellettyä kirjaa.

Luukut ovat videoituja esityksiä, joita voi käydä katsomassa myös Entressen kirjaston nettisivuilla, Youtubesta ja Vimeosta. Videoilla kirjoja esittelee joukko tunnettuja suomalaisia.

Maailmankuvia mullistavat teokset

Sananvapausjoulukalenterin isä on erikoiskirjastonhoitaja Jani Nieminen. Hänestä kielletyistä kirjoista kertominen on tärkeää myös nyky-yhteiskunnassa.

– Joulukalenterissamme on paljon sellaisia teoksia, jotka ovat vaikuttaneet syvästi esimerkiksi minun elämääni. Olen miettinyt monesti, millainen ihminen minusta olisi tullut, jos en olisi saanut koskaan lukea niitä. Olisinko minun ajatusmaailmani silloin hyvin toisenlainen?

Nieminen muistuttaa, että monesti kielletyksi joutuneiden kirjojen tekijät ovat olleet monesti aikaansa edellä ja nostaneet esiin epäkohtia.

– Mutta jos teokset vaiennetaan ja painetaan pimentoon, silloin käy huonosti. Joskus myös paljastuu, että ne ihmiset, jotka haluavat kieltää kirjan, eivät ole edes lukeneet sitä. Kirjan maine voi perustua vain raflaaviin asiayhteydestä irrotettuihin lauseisiin.

Mikki Hiiri sensuurin kourissa

Eri puolilla maailmaa on kielletty ajan saatossa varsin yllättäviä teoksia.

Mika WaltarinSinuhe Egyptiläinen kiellettiin 50-luvulla Chicagossa Yhdysvalloissa nuorisolle sopimattomana teoksena.

Yksi Walt DisneynMikki Hiiri -sarja kiellettiin Amerikassa, koska siinä esitettiin lehmä laitumella lukemassa Elinor Glynin teosta Three weeks, joka sekin oli sensuroitu teos. Jugoslaviassa sarja kiellettiin, koska siinä esitettiin kuningaskuntaan kohdistuva salajuoni. Italiassa kansallinen nuorisokirjallisuuden konferenssi päätti, että sarja oli sopimatonta lukemista nuorille ja työskenteli Mussolinin fasismia vastaan. DDR:n kouluissa Mikki kiellettiin antikommunistisena.

Wiccalaisuus oli kustantajalle liikaa

Myös Suomessa kirjoja on kielletty. Kirjastoista kiellettiin sodan jälkeen muun muassa Adolf HitlerinTaisteluni, Kirsti HuurteenSirpin ja moukarin alla ja Mika WaltarinNeuvostovakoilun varjossa. Tunnetuin sensuurin kouriin joutunut kotimainen teos lienee Hannu SalamanJuhannustanssit.

Enää harva kirja joutuu Suomessa sensuurin kouriin. Täysin mahdotonta sekään ei ole.

– Siitä ei ole kauan, kun esimerkiksi eräs nuorten kirjasarja päätettiin jättää Suomessa kokonaan kustantamatta, koska siinä oli wiccalaisuutta.

Leena Lehtolainen esiintyy avajaisissa

Sananvapausjoulukalenteri julkistetaan Entressen kirjastossa tänään kello 17.30. Kello 18 esiintyy espoolaiskirjailija Leena Lehtolainen, joka kertoo uusimmasta dekkaristaan Minne tytöt kadonneet.

Voit seurata luukkujen avautumista seuraavista linkeistä: Entressen kirjaston blogi, Vimeo,Youtube. Katso myös teaseri. Lue lisää kielletyistä kirjoista Jyväskylän yliopiston kirjaston nettisivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat