Mainos

Joukkotuhonnasta syytetty: "Tämä on ollut kova kokemus"

Ruandan kansanmurhan tapahtumista syytetty Francois Bazaramba kertoo joukkotuhontatutkinnan ja oikeudenkäynnin olleen kova kokemus.

Bazaramba vastasi toimittajien kysymyksiin Vantaan vankilassa, kun videoyhteys katkesi ensin noin viideksitoista minuutiksi ja heti perään pidemmäksi aikaa.

- Olen surullinen, 58-vuotias Bazaramba totesi. - Todistajat eivät puhu totta. He antavat väärää tietoa, Bazaramba sanoi ja viittaisi videolta kuulemaansa. Bazaramba seuraa Kigalissa jatkuvaa oikeudenkäyntiä Vantaan vankilasta.

Lue lisää video-oikeudenkäynnistä tästä:

- On kovaa ymmärtää, miten jotakuta voidaan pitää vangittuna 2,5 vuotta ennen oikeudenkäyntiä - etenkin jos ei tiedä miksi on oikeudessa.

- Tiedän olevani syytön, vuonna 2003 Suomeen tullut babtistipappi Bazaramba sanoi. - Tulin Suomeen, koska tiesin, että tämä on hyvä ja kristitty maa.

Bazarama tunsi myös suomalaisia lähetystyöntekijöitä Ruandan ajalta.

- Kokemus on kova. Kun minut pidätettiin, en tiennyt miksi.

Bazaraman mukaan kokemus on ollut kova myös hänen perheelleen.Bazaramballa on Suomessa vaimo ja 16-vuotias poika.

"Luen paljon"

Bazaramban mukaan olosuhteet suomalaisvankilassa eivät ole huonot. - Vankila on tehnyt ohjelman ja siinä on erilaisia aktiviteettejä. Luen paljon.

Parhaillaan Bazarama lukee ranskankielistä kirjaa, jonka nimi on suomenksi: "Ruandan kansa - Toinen jalka haudassa". - Se kertoo miten nykyhallitus on vainonnut ulkomaille lähteneitä pakolaisia.

Uskotteko saavanne oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin?

- Uskon saavani oikeutta, koska tiedän, että todistajat puhuvat valheita. Heidät on opetettu siihen. Luotan suomalaiseen oikeusjärjestelmään. Uskon, että suomalainen oikeusjärjestelmä löytää piilossa olevan totuuden, vaikka on vaikea tietää täsmälleen, mikä on totuus.

Bazaramban mukaan olisi ollut parempi, jos oikeudenkäynti olisi käyty Porvoossa. Puolustus oli vaatinut, että oikeudenkäynti olisi pidetty kokonaan Suomessa tai jossain puolueettomassa maassa.

Bazaramba totesi, että hänellä ei ole mitään sitä vastaan, että hänen kuvansa ja nimensä julkaistaan tiedotusvälineissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.