Joukko lääkäreitä uhkaa irtisanoutua Etelä-Koreassa

Etelä-Koreassa joukko lääkäreitä uhkaa irtisanoutua tuen osoituksena erikoistuvien lääkäreiden lähes kuukauden kestäneelle lakolle.

Tuhannet erikoistuvat lääkärit keskeyttivät työnteon helmikuun lopulla vastustaakseen hallituksen uudistuksia, joiden tarkoitus on hellittää lääkäripulaa. 

Hallitus aikoo nostaa erikoistuvien lääkäreiden määrää, minkä lääkärit pelkäävät heikentävän palveluiden ja koulutuksen laatua.

Hallituksen suunnitelmaa kannattavat puolestaan sanovat, että lääkärit pyrkivät pitämään kiinni palkoistaan ja sosiaalisesta asemastaan.

Tilanne on syössyt terveydenhuollon kaoottiseen tilanteeseen, ja kiireellisiäkin leikkauksia ja hoitoja on peruttu. 

Hallituksen mukaan täyteen kriisiin ei kuitenkaan ole ajauduttu muun muassa siksi, että apuun on lähetetty sotilaslääkäreitä.

Merkittävä määrä lääkäreitä on päättänyt ilmoittaa irtisanoutuvansa maaliskuun 25. päivästä alkaen osoittaakseen tukeaan erikoistuvien lääkäreiden. Tarkkaa tietoa irtisanoutuviksi ilmoittautuvien määrästä ei ole.

Kansa tukee

Etelä-Korean terveysministeriö ilmoitti aiemmin tällä viikolla, ettei uudistuksista neuvotteleminen tule kyseeseen ja että se toteuttaa uudistukset epäröimättä. 

Hallitus on määrännyt erikoistuvat lääkärit palaamaan töihin oikeustoimien uhalla.

Määräystä uhmaavilta hallitus on perunut lupia, ja lisäksi se on muun muassa tarjonnut kannustimia niille, jotka ovat jatkaneet työntekoa.

Hallituksen aikeena on lisätä lääketieteen opiskelijoiden määrää 2 000:lla ensi vuodesta alkaen, koska se sanoo maassa olevan lääkäreitä asukasta kohden vähemmän kuin monissa muissa kehittyneissä maissa.

Tällä viikolla erikoistuvat lääkärit kertoivat toimittaneensa Kansainväliselle työjärjestölle (ILO) kirjeen, jossa he pyysivät sitä ryhtymään toimenpiteisiin. 

Erikoistuvat lääkärit katsovat hallituksen pakottavan heidät töihin, mutta hallitus on kiistänyt väitteen.

Uudistuksella on kansalaisten keskuudessa laaja tuki. Tuoreessa kyselyssä kuitenkin kolmannes ihmisistä halusi hallituksen aloittavan neuvottelut tilanteen ratkaisemiseksi.

Juttua korjattu 17.3.2024. Aiemmin jutussa lääkäreiden kerrottiin tukevan lääkäriharjoittelijoita. Soveltuvampi termi on erikoistuva lääkäri. 

 

Lue myös:

    Uusimmat