Jos juot, et laihdu – totta vai tarua? Viisi väitettä alkoholista ja ruoasta

Alkoholi ruoan kanssa nautittuna lisää roimasti ekstrakaloreita päivän kokonaissaldoon, mutta oletko perillä siitä, miten muuten se vaikuttaa ruokailun yhteydessä nautittuna; tiedätkö, ovatko seuraavat väittämät totta vai tarua?

Väite: Alkoholia juodessa elimistö muuttaa kaikki syödyt ravintoaineet rasvaksi

Vastaus: Elimistösi ei muuta jokaista kilokaloria, jonka nautit päivällisellä alkoholin kera, rasvaksi, mutta myytissä on hitunen totuutta. Maksasi tunnistaa alkoholin sivutuotteet myrkyiksi, joten elimistösi lopettaa syömäsi ruoan prosessoimisen ravintoaineiksi ja keskittyy alkoholin elimistöösi saattamiin myrkkyihin. Tämän seurauksena elimistösi kuluttaa alkoholin tyhjiä, ravintoaineköyhiä kilokaloreita, eikä keskity oikeisiin, ravintoainerikkaisiin, ruoasta saataviin. Kun syöt enemmän kilokaloreita kuin kehosi polttaa – luultavasti silloin, kun alkoholi on osa annosta – vartalosi varastoi ylimääräiset kalorit rasvaksi.

Vinkki: Juo hillitysti ja valitse juomasi tarkoin, esimerkiksi vodkaa ja kivennäisvettä sitruunaviipaleella tai lasillinen viiniä drinkin sijasta, ja tasapainota alkoholia maukkaalla ja terveellisellä ruoalla, joka sisältää paljon kasviksia, vähärasvaista proteiinia ja terveitä rasvoja.

Väite: Painonpudotus on mahdotonta, jos juo alkoholia

Vastaus: Vaikka alkoholin sisältämien kilokalorien nauttiminen saattaakin aiheuttaa haasteita painonpudotukselle, ei se itsessään estä laihtumista. Naiset, jotka joivat hillityn määrän alkoholia, 1,5–3 annosta päivässä, kerryttivät vähemmän kiloja ja niukemmin ylipainoa kuin absolutistinaiset.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että alkoholia nauttimattomien tulisi aloittaa juominen avittaakseen painonpudotusta tai saadakseen alkoholin terveyshyödyt. Kyky pudottaa painoa riippuu kokonaisvaltaisesta energiatasapainosta, eli kilokaloreista, jotka kulutat, ja niistä, jotka nautit; kun kulutat enemmän kuin syöt, laihdut.

Alkoholia nauttiessa tulee helposti viis veisattua alkoholin sisältämistä kilokaloreista. Yksi lasi viiniä sisältää noin 90 kilokaloria, olutpullo noin 150. Kun juomaan lisätään mikseri, kuten mehu tai virvoitusjuoma, saattaa luku kasvaa kaksinkertaiseksi. Tyypillisesti esimerkiksi Martini sisältää yli 200 kilokaloria ja vaikkapa makea, rommipohjainen Piña Colada saattaa ylittää jopa 300 kilokaloria.

Väite: Alkoholi tekee nälkäiseksi

Vastaus: Vaikka alkoholi sisältää energiaa, se ei tee kylläiseksi samalla tavalla kuin ruoka. Tämä tarkoittaa, ettemme jätä nauttimatta vähemmän kaloreita juomasta saamiemme tilalle, vaan alkoholi saa meidät syömään enemmän. Alkoholi kohottaa ruokahalua vaikuttamalla aivojen hormonitasapainoon, joka viestittää normaalisti elimistöllemme, että nyt on aika lopettaa syöminen. Lisäksi alkoholin nauttimisen ansioista päätös tarttua pizzapalaan tai hampurilaiseen, on yleensä kivuttomampi tehdä.

Väite: Humalassa syöminen ei ole koskaan hyvä idea

Vastaus: Ruoan mussutaminen juodessa ei ehkä ole hyväksi vyötärölle, mutta juodessa se hidastaa alkoholin imeytymisestä vereen, joten humaltuminen on kevyempää. Lisäksi ruoka vatsassa suojelee nälkäkohtauksilta, jotka saattavat johtaa epätoivottujen ruokien äärelle.

Vinkki: Muista nauttia terveellistä ruokaa juodessasi!

Väite: Alkoholia pitäisi nauttia syömisen jälkeen, ei sen aikana

Vastaus: Alkoholia olisi paras nauttia terveellisen ja tasapainoisen aterian aikana. Mitä suurempi aterian rasvapitoisuus on, sitä kauemmin vatsan kestää tyhjetä. Tämä hidastaa alkoholin imeytymistä ja estää kiljuvan nälän ja valtaisan humalatilan syntymistä.


Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja