Jos jäät jumiin hissiin – älä toimi näin

Jopa neljätuhatta ihmistä jää vuosittain jumiin hissiin kerrosten välille.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista kerrotaan, että syynä on useimmiten hissin ylikuorma tai ovien väliin jäänyt vaate tai laukun remmi. Tällöin turvamekanismi pysäyttää hissin.

– Syynä voi olla myös tekninen vika. Jos hissin anturi havaitsee jotain poikkeuksellista, hissi pysähtyy. Myös sähkökatko voi aiheuttaa hissin pysähtymisen, sanoo Tukesin ylitarkastaja Antti Savola.

Hissin jumittuessa ei ole syytä joutua paniikkiin, sillä pelkoa hapen puutteesta tai muusta vaarasta ei ole.

– Hapen puutetta hississä tapahtuu vain elokuvissa. Ilmanvaihto on mitoitettu siten, että ilmaa pääsee riittävästi sisään ja ulos, Savola vakuuttaa.

Hän muistuttaa, että juuttuneesta hissistä ei saa koskaan pyrkiä itse ulos.

– Ainut vaara tulee silloin, jos yrittää päästä ulos omin neuvoin eli alkaa väkipakolla avata hissin ovia. Silloin voi jäädä oven väliin tai tippua hissikuiluun.

Hissiyhtiö Koneesta kerrotaan, että yhtiön asentajat pelastavat ihmisiä pysähtyneistä hisseistä päivittäin 10-15 kertaa. Apua saa keskimäärin alle puolessa tunnissa.

– Yleensä ihmiset pysyvät rauhallisina, vaikka toki joskus he alkavat panikoida. Pystymme aina antamaan hissiin jumiutuneelle aika-arvion huoltomiehen saapumisesta, mikä auttaa ihmisiä pysymään rauhallisena, kertoo markkinointi- ja viestintäpäällikkö Heli Aalto.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat