Sadat hissit ovat uusimisen tarpeessa

Suomessa sattuu vuosittain keskimäärin viisi vakavaa hissitapaturmaa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan hissiturvallisuus on Suomessa kuitenkin hyvällä tasolla.

Vakava tapaturma on esimerkiksi sormen irtoaminen sen jäädessä hissin ovien väliin. Syyskuussa pikkulapsi puolestaan joutui puristuksiin hissin oven ja veräjän väliseen rakoon.

Lieviä tapaturmia sattuu vuosittain ainakin parisataa. Tarkkaa määrää ei tiedetä, koska työajalla sattuneista hissiturmista pidetään kirjaa mutta vapaa-ajalla sattuneista ei.

– Hissitapaturmista suurin osa johtuu oven väliin jäämisestä tai kynnyksen aiheuttamasta kaatumisesta, kun hissi ei pysähdykään täysin kerrostason kohdalle, kertoo Tukesin ylitarkastaja Antti Savola.

Savolan mukaan vanhoissa hisseissä ei satu merkittävästi enempää onnettomuuksia kuin uusissa. Suomessa on noin 54 000 hissiä, joista ennen vuotta 1990 rakennettuja on 37 000.

– Hissien korjaustarve alkaa olla nyt korkeimmillaan, kun 60- ja 70-lukujen hissit tulevat uusimisikään, Savola sanoo.

Uusimisen tarpeessa on 900 hissiä vuosittain. Viime vuonna niitä uusittiin vain 750.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan, ettei uusia hankkeita hissiturvallisuuden ylläpitämiseksi ole tiedossa.

Huolto takaa turvallisuuden

Tukesin mukaan vanhoissa hisseissä on turvallisuuspuutteita. Monissa hissimalleissa korissa ei ole ovea, mikä aiheuttaa kiilautumisvaaran. Myös hälytysjärjestelmät ovat alkeellisia: vanhoissa hisseissä hälytyskello soi porraskäytävässä, kun uusissa on suora puheyhteys pelastuspalveluun.

Tällä vuosituhannella rakennettujen hissien tulee noudattaa EU:n hissidirektiiviä. Vanhojen hissien tulee sen sijaan noudattaa rakennusajan vaatimuksia.

– Ei vanhoihin autoihinkaan lisätä uusien mallien turvajärjestelmiä, Savola sanoo.

Hisseillä tulee olla huolto-ohjelma, ja valtuutettu tarkastuslaitos tekee tarkastuksen joka toinen vuosi. Vastuu hissin kunnosta on hissin haltijalla eli esimerkiksi asunto-osakeyhtiön puheenjohtajalla ja isännöitsijällä.

– Hissin haltijan on syytä kiinnittää huomiota hissihuoltoliikkeen valintaan ja seurata hissinsä huollon asianmukaisuutta, Savola huomauttaa.

(MTV3- STT)

Lue myös:

    Uusimmat