Jorma Piisisen parhaat säästövinkit: Näin sähkölasku pienenee!

Etenkin ilmojen kylmetessä kannattaa jälleen ryhtyä kiinnittämään erityishuomiota sähkönkäyttötapoihin. Jo pienillä asioilla on suuri merkitys. Listasimme Remonttimestari Jorma Piisisen parhaat vinkit arjen sähkönkäytön huomiointiin!

Piisinen & Harjakainen -ohjelman toinen supertähti Jorma Piisinen tietää arkiset keinot sähkölaskun pienennykseen.

1. Alenna saunan lämpötilaa

Saunominen on suomalaisten suosikkipuuhaa, joka lohkaisee myös huomattavan siivun energialaskusta.

Energiaa voi säästää välttämällä sähkökiukaan turhaa kuumentamista ja alentamalla saunomislämpötilaa. Kannattaa myös valita kiuas, joka sopii parhaiten saunojan omiin käyttötarpeisiin. Esimerkiksi koko ajan käyttövalmiudessa oleva kiuas ei ole paras vaihtoehto ihmisille, jotka ovat tottuneet saunomaan kerran viikossa. Tällainen kiuas saattaa nostaa saunomiskustannuksia vuositasolla 200-300 €.

2. Energiatehokasta pyykkiä

Pyykkäys on jokaisessa kodissa pakollista ja joissakin kodeissa kone laulaa monta kertaa päivässä. Siksi sen energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Pesulämpötila vaikuttaa olennaisesti pyykinpesuun menevään energiamäärään. Esimerkiksi pesulämpötilan pudottaminen 60 asteesta 40 asteeseen puolittaa energiankulutuksen. Myös vaatteiden tuulettaminen kannattaa, jos ne eivät ole varsinaisesti likaisia. Tuulettaminen raikastaa vaatteen ja pidentää sen käyttöikää. Muista kuivata vaatteet ulkona, mikäli mahdollista.

3. Keittiön sähkönsäästövinkit

Keittiössä voi säästää energiaa panostamalla kodinkoneiden laatuun ja sijoittamalla laitteet optimaalisesti. Uusia laitteita hankittaessa on kiinnitettävä huomio siihen, että ostetaan parasta mahdollista A tai A+ luokkaa.

Muista myös huoltaa koneita oikein ja säännöllisesti: Esimerkiksi pakastin on sulatettava vähintään muutaman kerran vuodessa, jotta se toimii moitteetta.

Keittiössä sähkönsäästäjän paras keino on puhdas järki: Lyhentämällä pesuohjelmia, hyödyntämällä uunien ja hellojen jälkilämmöt sekä hoitamalla kodinkoneita voidaan säästää pitkiä pennejä.

4. Tarkasta sisälämpötila

Älä totuttele liian korkeaan sisälämpötilaan. Hyvä lämpötila oleskelutiloissa on reilu 20 astetta, kun taas makuuhuoneisiin riittää vähempikin. Varastossa ja autotallissa hyvä lämpötila on vain muutaman asteen verran.

Jo muutamaa astetta pienempi sisälämpötila voi vaikuttaa huomattavasti sähkölaskuun.

5. Sammuta laite virtanapista, älä kaukosäätimestä

Viihde-elektroniikan osuus kotitalouksien sähkönkulutuksesta on noin 13 % ja sen sähkönkulutus on kasvanut eniten verrattuna muihin kodin laitteisiin. Tällä välin esimerkiksi kylmälaitteiden ja valaistuksen energiatehokkuus on puolestaan parantunut ja kulutus pienentynyt.

Älä sammuta laitteita vain kaukosäätimestä, vaan huolehdi ne kunnolla sammuksiin. Virransäästötilan käyttö voi tulla yllättävän kalliiksi vuositasolla.

Lähde:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja