Mainos

Jopa 800 000 suomalaista kärsii kroonisesta kivusta

Kipupotilasyhdistys on aloittanut valtakunnallisen kampanjan Kipu kuriin. Kivun tehokkaampaa hoitoa odottaa Suomessa arviolta 800 000 henkilöä, joilla kipu on jo muuttunut krooniseksi.

Käsikaupassa kipulääkkeet ovat meillä suurin ryhmä. Toiseksi eniten lääkitään itse vatsan vaivoja. Asioilla voi olla yhteys, sillä kipulääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia mahassa.

- Ehkä vakavin taitaa olla tuo mahalaukun alueen ja ohutsuolen alun alueen haavaumat, jotka voivat johtaa vuototilanteisiin, puhkeamisiin ja sitä kautta hyvinkin kohtalokkaisiin seuraamuksiin, lääkäri Leif Lindberg kertoo.

Mahaverenvuotoon kuolee jopa 300 henkilöä vuodessa. Uudemmat ja kalliimmat lääkkeet olisivat myös turvallisempia, mutta selkeä ohjeistus lääkinnästä puuttuu.

Koksidiperheen lääkkeet ovat teholtaan vähintään yhtä hyviä kuin perinteiset kipulääkkeet ja ne ovat muilta sivuvaikutuksiltaan myöskin samaa luokkaa kuin perinteiset kipulääkkeet, mutta ne eroavat juuri tuossa vakavissa kohtalokkaissa mahahaavaan liittyvissä komplikaatioissa.

- Kivusta olis hyvä saada ihan virallinen sairaus eli saataisiin hyvän hoidon ohjeistus. Hoitotoimenpiteet ovat hyvin erilaisia ympäri Suomea, Lindberg ehdottaa.

Kroonisesta kivusta kärsii Suomessa arviolta jopa 800 000 ihmistä. Kansansairaudeksikin kipua voisi jo kutsua.

Kipeälle seksi ei maistu

Kipupotilasyhdistyksen tuoreessa tutkimuksessa kysyttiin myös kivun vaikutuksesta sukupuolielämään.

Makuuhuone-elämästä hyvin harvalla kipupotilaalla tulee mitään. Tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta ihmisestä kertoo, että kipu vaikuttaa seksielämään.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 27.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.