Mainos

Jopa 8-vuotiaat puhuvat ronskisti seksistä

Seksikysymykset ovat jatkuvasti yleistyneet Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimessa. Seksi ei puhuta pelkästään nuoria, vaan jopa jo 8-10-vuotiaat kysyvät seksiin liittyviä asioita. Tiedot käyvät ilmi MLL:n Lasten ja nuorten puhelimen ja netin vuoden 2009 vuosiraportista.

8-10-vuotiailla soittajilla seksiin liittyvät kysymykset ovat usein konkreettista tiedonjanoa.

- 8-vuotias saattaa testata päivystäjää tällaisilla irrallisilla seksisanoilla ja katsoa, miten päivystäjä reagoi. Ja se seksi on tavallaan tällainen sivuasia tässä yhteydenotossa. Sitten kysellään seksiin liittyvien sanojen tai termien merkitystä. On myös 8-vuotiaita, jotka ovat nähneet jotakin seksiin liittyvää, esimerkiksi aikuisviihdemateriaalia, josta he kysyvät. Aikuisviihteeseen reagoivat lapset huolestuttavat meitä eniten, kertoo Lasten ja nuorten puhelimen ja netin päällikkö Tatjana Pajamäki-Alasara.

Vanhemmat soittajat haluavat puolestaan keskustella päivystäjän kanssa mm. siitä, mikä on oikea ikä aloittaa seksin harrastaminen.

- Lapset joutuvat astumaan yhä aikaisemmin aikuisten maailmaan. Nämä lapset kysyvät myös asioita, joista heidän ei vielä tulisi tietää mitään. Lasten käyttämä kielikin tuntuu muuttuneen yhä ronskimmaksi, kertoo Pajamäki-Alasara.

Ohjelmajohtaja, psykologi Marie Rautava pitää myös ongelmallisena sitä, että lapsi pääsee internetissä ja jopa tv:n ääressä käsiksi hänen ikäänsä ja kehitystasoonsa sopimattomaan aineistoon, jolla voi olla haitallisia tai jopa traumaattisia vaikutuksia.

- Lapset tarvitsevat kasvurauhaa. Lapsia on suojeltava aineistolta, jota he eivät ole kehityksellisesti valmiita kohtaamaan. He tarvitsevat asiallista ja riittävää tietoa jo ennen murrosikää. On tärkeää, että vanhemmat käyvät lastensa kanssa keskustelua myös seksuaalisuuteen ja seksiin liittyen. Lasten on hyvä tietää, mitä hänen vanhempansa ajattelevat esimerkiksi seurustelun ja seksin aloittamisiästä, Rautava toteaa.

MLL:n Lasten ja nuorten puhelimen ja netin vapaaehtoiset päivystäjät vastasivat vuonna 2009 yli 48 009 puheluun ja 1 803 nettikirjeeseen. Aktiivisimpia soittajia olivat aikaisempien vuosien tapaan 11-13-vuotiaat tytöt ja pojat ja ahkerimpia kirjoittajia 14-16 -vuotiaat tytöt. Yleisin keskustelunaihe on edelleen päivänkuulumiset mutta toiseksi yleisin aihe oli sekä tyttöjen että poikien keskuudessa seksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.