Lasten saaminen opetti Jonna Järnefeltille, ettei kaikkea pysty kontrolloimaan. Se auttoi syömishäiriöönkin johtaneesta kontrollintarpeesta luopumisessa.
Syksyn uutuussarjassa Kiiltokuvia pääosaa näyttelevä Jonna Järnefelt kertoo sairastaneensa teini-iässä syömishäiriötä. Tilanne ei näyttelijän mukaan päässyt missään vaiheessa niin pahaksi, että hän olisi joutunut sairaalaan, mutta seurauksia sairaudella oli yllättävän pitkälle elämään.
– Kyseessä on 14–18 vuotiaana eletty periodi, mutta se heijastui todella pitkälle, Järnefelt kertoo.
Ongelmat lähtivät paineista, joita hän koki esimerkiksi tanssiharrastuksessaan, ja kontrollin tarpeesta. Kontrollointi kohdistui myös syömiseen.
– Mutta on vaikeaa käsitellä sitä, mistä itsensä rankaiseminen varsinaisesti tulee. En tiedä, mutta toivon, että lapseni säästyvät siltä.
Juuri lapset ja perheen tuki ovat auttaneet näyttelijää löysäämään. Kun asettaa muut etualalle, ei Järnefeltin mukaan jännitä niin paljon itsensä puolesta.
Perheessä on myös mahdotonta kontrolloida kaikkea, ja se on opettanut Järnefeltille hetkessä elämistä.
– Lapset opettivat elämään hetkessä ja se on äärettömän tärkeä asia rentoutumisen kannalta. Että voin ajatella hoitavani tietyn asian nyt ja miettiväni kohta, miten hoidan iltapäivän.
– Pahimmillaan se menee nykyään siihen, että olen alkanut suhtautua aikatauluihin paljon löysemmin. Olin ennen aina kaksi tuntia ajoissa joka paikassa, nykyään jopa myöhästelen. Ja koen sen itseni kannalta ihan hyväksi kehitykseksi. Olen oppinut antamaan itselleni armoa ja ottamaan rauhaa.
Myös työssä nähdyt erilaiset naisihanteet ovat auttaneet Järnefeltiä. Hän on nähnyt lukuisia monipuolisia, voimakkaita naisia ja huomannut ettei heidän kokemansa ihailun määrä ole riippuvaista ulkonäöstä.
"Pitää verrata vain itseensä"
Järnefelt kertoo, että tällä hetkellä hänen itsetuntonsa on hyvä.
– Rauha sielussa ja hyvä mieli tulee ihan muusta kuin ulkoisista seikoista. Olen sinut itseni kanssa tällä hetkellä.
Syömishäiriöstä puhuminen on näyttelijästä edelleen tärkeää, sillä oman kehonsa terveyden kanssa leikkimisellä voi olla seurauksensa. Hän rohkaisee kaikkia vastaavien kokemusten kanssa painivia olemaan vertaamatta itseään muihin.
– Kuvittelemme muiden ihmisten olevan onnellisempia kuin me. Jokaisella on kuitenkin omat prosessinsa käynnissä koko ajan. Joku voi näyttää onnelliselta, mutta eihän sitä tiedä, mihin hintaan.
– Pitää verrata vain siihen, miltä itsestä tuntui eilen tai viime viikolla. Neuvoni on, että vertaa itseensä eikä muihin.
Asiasta uutisoi ensimmäisenä MeNaiset.