Jokinen Puhdistus-elokuvan rajuista kohtauksista: Asioita ei voinut sokerikuorruttaa

Sofi Oksasen menestyskirjaan perustuva Puhdistus-elokuva kertoo naisten selviytymisestä raaoista ja koskettavista tapahtumista.

Antti J. Jokisen ohjaama elokuva sisältää kohtauksia, jotka kertovat omaa, rajua tarinaa virolaisten naisten kohtaloista niin Neuvostovallan aikana toisen maailmansodan jälkeen, kuin vapauden koittamisen jälkeen 90-luvun alussa. Elokuvassa naiset joutuvat rajun seksuaalisen väkivallan uhreiksi tavalla, joka jättää jälkensä vuosikymmenten taakse.

Elokuvan ohjannut Jokinen ei halunnut kuitenkaan tarkoitushakuisesti revitellä rajuilla kohtauksilla, vaan poisti jopa kirjassa nähtyjä kuvattuja tilanteita elokuvasta.

– Minua ei väkivallan kuvaaminen kiinnosta oikeasti ollenkaan. Mutta kun se oli kirjassa, niin ei me voitu ottaa sitä kokonaan poiskaan. Asioita ei voinut sokerikuorruttaa. Mutta tietysti en halua, että ihmisillä menee antennit kiinni silloin, jos tulee liikaa väkivaltaa ja ahdistuneisuutta, Jokinen tunnustaa.

Ohjaaja testasikin kaikkein rajuimpia kohtauksia kahdella eri naisyleisöllä, jotta sai selville naisten asenteet väkivaltaisiin kohtauksiin. Rajuimpia kohtauksia jouduttiinkin leikkaamaan lopullisesta versiosta.

Puhdistuksen myötä Jokinen kertookin oppineensa paljon uutta naisista. Hän ei kuitenkaan väitä olevansa nykyisin naisten sielunelämän asiantuntija.

– Se olisi täysin turhamaista mennä sanomaan sellaista, koska tuskin pystyn siihen edes oman sielunelämän kohdalla.

Ohjaajan mukaan oli hyvä, ettei hänellä itsellään ollut henkilökohtaista kosketuspintaa elokuvassa käsiteltäviin rankkoihin asioihin.

– Tuntuu itse, että minun olisi hirveän vaikea tehdä sellaisia hahmoja, jotka koskettavat itseäni jollain tavalla. En kokenut mitään ongelmia siinä. Se on kuitenkin tällainen naisten selviytymistarina. Se on hirveän otollinen tällaiselle sielukkuudelle, mikä tekee elokuvasta kiinnostavan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat