Joka viides nuori aikuinen parantaa tuloksia ja jaksamista töissä reseptilääkkein

Noin joka viides työelämässä oleva nuori aikuinen käyttää reseptilääkkeitä jaksaakseen työelämässä tai parantaakseen työsuoritustaan, tuore kysely paljastaa. Nuoret aikuiset käyttävät sekä psyyken- että kipulääkkeitä työssä jaksaakseen.

Reseptilääkkeiden käyttö työelämässä on yleisempää 18-29-vuotiailla kuin muilla ikäluokilla.

– Onko niin, että nuoret kokevat esimerkiksi työpaikan jatkuvuudesta entistä enemmän epävarmuutta? Ja osataanko työpaikoilla ottaa nuorten haasteet huomioon, pohtii aikuistyön päällikkö Antti Hytti Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:stä.

Työelämässä olevista suomalaisista 15 prosenttia käyttää reseptilääkkeitä jaksaakseen työssä. Päivittäin reseptilääkkeitä syö heistä noin kolmannes. Naiset, johtavat toimihenkilöt, johtoasemissa toimivat, ylemmät toimihenkilöt ja asiantuntijat kokivat lääkkeiden käytön tarpeellisemmaksi kuin muut kyselyyn vastanneet ryhmät.

Lääkkeet huumeita suurempi huoli

Yleisimmin käytetään reseptillä saatavia mietoja kipulääkkeitä. Niitä käytti reilu puolet lääkkeitä käyttävistä. Myös masennus- ja ahdistuslääkkeitä käytetään paljon, niitä käytti yli kolmannes eli 36 prosenttia.

– Aikaisemmin rentoutumiskeino oli se, että lähdetään yksille. Tulos kertoo siitä, että valitettavasti joukkoon on tullut myös muita aineita, joista jaksamista haetaan.

Antti Hytti on huolissaan siitä, että varsinkin nuoret käyttävät lääkkeitä työssä jaksamiseen. Tutkimuksesta löytyi kuitenkin myös hyviä uutisia. Suomeen ei näytä merkittävästi rantautuneen ilmiö, jossa nuoret hakevat työssä jaksamiseen apua myös huumausaineista.

– Siitä voi olla tyytyväinen.

Tiedot perustuvat Ehyt-yhdistyksen Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn, johon vastasi tuhat 18-63-vuotiasta suomalaista toukokuussa 2017. Tutkimuksessa selvitettiin lääkkeiden ja huumeiden käyttöä työelämässä. 

Lue myös:

    Uusimmat