Viidesosa nuorista aikuisista käyttää reseptilääkkeitä jaksaakseen työelämässä

Taloustutkimuksen selvityksen mukaan 15 prosenttia työelämässä olevista suomalaisista käyttää reseptilääkkeitä parantaakseen työkykyään.

Ehkäisevän päihdetyön EHYT ry:n teettämässä tutkimuksessa selvitettiin lääkkeiden ja huumeiden käyttöä työelämässä.

Tutkimuksen mukaan 15 prosenttia työelämässä olevista suomalaisista käyttää reseptillä saatavia psyyke- tai kipulääkkeitä parantaakseen työtehoaan ja työssä jaksamistaan. Noin kolmannes heistä käyttää reseptilääkkeitä päivittäin.

Lääkkeitä käyttävistä noin puolet on viimeisen vuoden aikana käyttänyt reseptillä saatavia mietoja kipulääkkeitä. Noin kolmasosa heistä on käyttänyt masennus- ja ahdistuneisuuslääkkeitä, vahvoja kipulääkkeitä ja unilääkkeitä. Puolet kertoo käyttävänsä lääkkeitä vähintään kerran viikossa.

Noin neljäsosa koki lääkkeiden aiheuttaneen vähintään jonkin verran psyykkisiä haittoja.

Etenkin nuoret kokevat työelämän paineet koviksi

18–29-vuotiaista nuorista aikuisista viidesosa on käyttänyt reseptilääkkeitä parantaakseen työsuoritustaan tai jaksaakseen työelämässä.

– Tämä on yleisempää kuin muissa ikäluokissa. Tulos tukee muitakin havaintoja siitä, että erityisesti nuoret aikuiset kokevat työelämän paineet usein liian koviksi, sanoo EHYTin aikuistyön päällikkö Antti Hytti.

Reseptilääkkeiden käyttöä esiintyy etenkin naisilla, johtavilla toimihenkilöillä ja muilla johtavassa asemassa toimivilla sekä ylemmillä toimihenkilöillä ja asiantuntijoilla.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista kokee, että työ on muuttunut vaativammaksi viimeisen vuoden kuluessa. 79 prosenttia työssä käyvistä kokee työnsä psyykkisesti vähintään melko vaativaksi.

95 prosenttia lääkkeiden käyttäjistä kertoo saaneensa reseptin omalta lääkäriltään. Huumausaineita työelämässä jaksamiseen käytti vain kaksi prosenttia vastanneista.

Taloustutkimuksen kyselyyn vastasi tuhat 18–63-vuotiasta suomalaista toukokuussa 2017.


Lue myös:

    Uusimmat