Joka kahdeksas suomalaisnainen sairastuu rintasyöpään – näin pienennät sairastumisen riskiä!

Lähes joka kahdeksas nainen Suomessa sairastuu rintasyöpään. Lokakuu on tunnetusti Roosa nauha -kampanjan kuukausi, jolloin tuetaan suomalaista rintasyöpätutkimusta. Ota sen kunniaksi selvää, miten voit omilla elämäntavoillasi huomattavasti pienentää syöpään sairastumisen riskiä.

Suomessa sairastuu vuosittain lähes 30 000 ihmistä syöpään. Pääosin tämä johtuu väestön vanhenemisesta; syövän on katsottu olevan enemmän iäkkään kansan sairaus. Vuoteen 2020 mennessä uusien syöpien määrän arvellaan nousevan noin 33 000 tapaukseen vuodessa. Syöpiä todetaan miehillä ja naisilla suurin piirtein yhtä paljon. Rintasyöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 4700 naista, eli lähes joka kahdeksas nainen sairastaa rintasyövän jossakin elämänvaiheessa.

Hyvä uutinen on se, että vaikka syöpää esiintyy vuosi vuodelta enemmän, syövän ennuste paranee. Syöpäkuolleisuus vähentyy koko ajan ja rintasyöpäpotilaan ennuste on erinomainen. Paikalliseen rintasyöpään – jolloin syöpä ei ole levinnyt kainaloon asti – sairastunut selviää hyvin suurella todennäköisyydellä. Suomessa hyvään ennusteeseen vaikuttaa monia asia.

– Suomessa naiset ovat valveutuneita ja he hakeutuvat tutkimuksiin. Syövät todetaan varhain, Suomessa on hyvä mammografiaseulonta ja korkeatasoinen hoito, Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Liisa Pylkkänen kertoo.

Keskimäärin 40 prosenttia kaikista syövistä on ehkäistävissä. Riskitekijöitä, joihin voidaan vaikuttaa, ovat erityisesti tupakointi, epäterveellinen ruokavalio ja liiallinen alkoholinkäyttö. UV-säteilyn aiheuttamista melanoomista yli 90 prosenttia on ehkäistävissä. Oletko tullut ajatelleeksi, että liikunnallakin voi vaikuttaa syövän ehkäisemiseen? Omaa riskiään sairastua etenkin rinta-, paksusuoli- tai kohtusyöpään voi merkittävästi vähentää liikunnalla ja terveellisillä elintavoilla. Liikunta on tärkeässä roolissa myös rintasyövän sairastaneiden potilaiden kuntoutumiselle ja se ehkäisee rintasyövän uusiutumista.

Ota monipuolinen liikunta osaksi arkea

Syövän riskiä voidaan vähentää niin kohtuullisella kunto- tai hyötyliikunnalla kuin reippaalla liikunnalla. Hyötyliikuntaa kertyy helposti ja huomaamatta. Pienelläkin liikunnan lisäyksellä saavutetaan terveyshyötyjä ja kunnon kohentuessa liikuntaa voidaan asteittain lisätä.

Uusimmissa kansainvälisissä suosituksissa suositellaan kohtuullista tai reipasta liikuntaa vähintään puolen tunnin, mutta mielellään tunnin ajan vähintään viidesti viikossa ja mielellään päivittäin. Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että 2-3 tuntia liikuntaa viikossa vähensi rintasyövän riskiä seitsemän prosenttia, mutta 6,5 tuntia viikossa vähensi riskiä jopa 28 prosenttia.

– Mitä enemmän liikut, sitä enemmän hyötyjä saat! Liikkumisen ei tarvitse olla ryppyotsaista, vaan se voi olla mukavaa hyötyliikuntaa tai vaikka liikkumista luonnossa marjastuksen merkeissä. Siinä samalla tulee suotuisia vaikutuksia muidenkin tautien, kuten sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja luukadon ehkäisemiseksi. Liikunta vaikuttaa muutenkin hyvinvointiin ja elämänlaatuun, esimerkiksi keskittymiskykyyn ja oppimiseen, Pylkkänen kannustaa.

Liikunta vaikuttaa syövän ehkäisyssä monin tavoin: se auttaa pitämään normaalipainoa yllä, säätelemään muun muassa sukupuolihormonien ja insuliinin tasoja ja sillä on suotuisia vaikutuksia immuniteettiin. Liikunta vilkastuttaa verenkiertoa ja vähentää lihasjännitystä ja sillä on vaikutusta hermoston toimintaan. Hyvä fyysinen kunto nopeuttaa myös stressitilanteista palautumista.

Kokeile esimerkiksi näitä:

– Zumba

– Vakiotanssit

– Reipas kävely tai juoksu

– Pyöräily tai spinning

– Kuntosaliharjoittelu

– Kahvakuula

– Jooga

– CrossFit

– Seinäkiipeily

– Palloilulajit, kuten tennis, koripallo, salibandy, keilailu, golf, lentopallo...

Roosa nauha -viikonloppuna 12.-14.10.2012 on liikuntapahtumia ympäri Suomen. Lue lisää tapahtumista Roosa nauha -kampanjan sivuilta.

Kasvisruokavalio kannattaa

Terveellinen ravinto, monipuolinen liikunta ja painonhallinta johtavat parhaaseen tulokseen syövän ehkäisyssä. Normaalipainon säilyttäminen vähentää monen syövän vaaraa. Ylipainoisuudella arvioidaan olevan merkitystä erityisesti vaihdevuosi-iän ylittäneiden naisten rintasyövän synnyssä. Ylipainoisuuden lisääntyessä länsimaissa tämän riskitekijän merkitys korostuu koko ajan. Aikuisen ihmisen painoindeksin tulisi sijoittua 18,5–24,9 välille.

– Kevyt, monipuolinen kasvispitoinen ruokavalio on suositeltavaa. Kokoviljatuotteista saa kuituja, hyviä ovat myös hedelmät ja suomalaiset marjat. Kansainväliset suositukset punaisen lihan syönnistä vaihtelevat, tällä hetkellä se on 300–500 grammaa viikossa. Kokonaisuus ratkaisee, Pylkkänen muistuttaa.

Suositus, jonka mukaan kasviksia kannattaa syödä puoli kiloa päivässä, pitää siis edelleen paikkansa. Punaisen lihan käyttöä kannattaa rajoittaa – Suomessa punaisen lihan kulutus on tällä hetkellä noin kilo viikossa, eli yli suosituksen. Suosi lihan sijaan kalaa, siipikarjaa ja esimerkiksi papuja proteiinin lähteenä.

Maailman Syöväntutkimussäätiön suositukset syöpäriskin vähentämiseksi

– Pysy normaalipainoisena

– Liiku säännöllisesti 30–60 minuuttia päivässä

– Rajoita runsasenergisten ruokien ja juomien käyttöä

– Syö runsaasti ja monipuolisesti kasvikunnan tuotteita

– Rajoita punaisen lihan ja prosessoitujen lihavalmisteiden käyttöä (max. 500 g viikossa)

– Käytä alkoholia mahdollisimman vähän. Syövän ehkäisyn kannalta nollalinja on paras.

– Rajoita suolan käyttöä (max. 6 g vuorokaudessa)

– Ravintolisistä ei ole hyötyä syövän ehkäisyssä

Lue myös:

STUDIO 55:

STUDIO 55:

STUDIO 55:

AVA

Lähteet: Syöpäjärjestöt, Roosa nauha -kampanjan tiedotustilaisuus

Kuvat: Shutterstock, Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat