Mainos

Brittiparlamentti läimäisi taas Johnsonia – pääministerin toivomia vaaleja ei vielä hyväksytty

Britannian parlamentin esitys ennenaikaisten vaalien järjestämisestä ei mennyt läpi parlamentin alahuoneessa, ainakaan vielä.

Pääministeri Boris Johnson esitti, että vaalit olisi järjestetty 12. joulukuuta. Hallitus aikoo Johnsonin mukaan esittää vaalien järjestämistä uudelleen.

Äänestystä edeltäneessä keskustelussa oppositiopuolueet arvostelivat Johnsonia voimakkaasti siitä, ettei hänen sanaansa voi luottaa.

Pienemmät puolueet liberaalidemokraatit ja Skotlannin kansallispuolue ovat esittäneet vaalien järjestämistä heidän ehdoillaan 9. joulukuuta.

Tunteet kävivät kuumina parlamentissa ennen äänestystä.

– Tässä on pääministeri, johon ei voi luottaa, oppositiojohtaja Jeremy Corbyn sanoi ja listasi Johnsonin perättömiä lupauksia.

Hän muistutti Johnsonin luvanneen, ettei tämä koskaan hakisi EU-erolle lykkäystä. Perätön oli hänen mukaansa myös lupaus siitä, ettei Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille tulisi tarkastuksia.

Työväenpuolue yhtyy Corbynin mukaan arvioon, että uudet vaalit tarvitaan. Puolue kuitenkin vaatii muun muassa, että sopimuksettoman brexitin riski on ensin suljettava pois ja päivämäärästä on päästävä sopuun.

Britanniassa järjestettiin vaalit vasta reilu kaksi vuotta sitten, kesäkuussa 2017. Pääministeri Theresa Mayn konservatiivipuolue toivoi silloinkin ennenaikaisista vaaleista selkänojaa brexit-linjalleen, mutta tilanne päinvastoin vaikeutui puolueen menetettyä enemmistönsä alahuoneessa. Konservatiivit joutuivat tukeutumaan Pohjois-Irlannin unionistipuolueeseen DUP:hen, mikä tiukensi hallituksen pelivaraa vaikeassa kysymyksessä Irlannin rajasta.

Hallitus hyväksyi lykkäämisen

Pääministeri Johnson vahvisti maanantaina Britannian hyväksyvän EU-maiden päätöksen brexitin lykkäämisestä.

EU-maiden suurlähettiläät hyväksyivät Britannialta tulleen pyynnön aiemmin päivällä. Brexitiä lykätään tammikuun loppuun.

Lisäaika on joustava, eli Britannia voi jättää EU:n aiemmin, jos erosopimus hyväksytään. Mahdolliset eropäivät olisivat joulukuun tai tammikuun ensimmäiset päivät.

Pääministeri Johnson on uhkunut toistuvasti, että Britannia jättää EU:n sopimuksella tai ilman lokakuun viimeisenä päivänä. Tämä ei kuitenkaan ole toteutumassa, koska parlamentti velvoitti pääministerin hakemaan erolle lisäaikaa.

Johnson vahvistaa kirjeessään Britannian kannan, mutta sanoo lisäajan olevan vastentahtoinen. Lisäaika on hänen mukaansa vahingollinen demokratialle ja haittaa EU:n ja Britannian suhteita.

– Olisin todella toivonut, että Britannian parlamentti olisi voinut edetä nopeasti saavuttavamme erosopimuksen vahvistamisessa. Pelkään pahoin, että tämä parlamentti ei näin tee niin kauan kuin sillä on mahdollisuus uuteen lykkäykseen, Johnson kirjoitti EU-johtajille.

Hän toivoo EU-maiden tekevän selväksi, ettei brexitin lykkääminen enää tammikuun lopun jälkeen olisi mahdollista.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja