Joensuulainen Meeri kuvasi henkeäsalpaavan näkymän Kolin huipulta: "Olen odottanut, koska näen tämän"

Meeri todisti Kolin huipulla ihmeellistä luonnonilmiötä – Pekka Pouta selittää, miten inversio syntyy 8:50
Katso upea ilmiö videolta! Entä mikä sen aiheuttaa? Sen selittää meteorologimme!

Joensuussa asuva Meeri Koivuniemi oli Kolin huipulla toissa aamuna, kun hän todisti mykistävän kaunista näkyä, joka ei ole jokapäiväistä herkkua edes muutenkin huikaisevan kauniista maisemistaan tunnetussa kansallispuistossa.

Joensuulainen biologi Meeri Koivuniemi, 33, vierailee Lieksassa sijaitsevalla Kolilla usein. Syynä on paitsi hänen intohimonsa luontoa kohtaan mutta nykyään myös hänen työnsä.

– Olen ollut noin viisi kuukautta täällä Kolin luontokeskuksessa töissä ja käyn Kolilla lähes päivittäin. Sitä ennen olen retkeillyt täällä säännöllisesti 12 vuoden ajan.

Katso upea ilmiö videolta! Entä mikä sen aiheuttaa? Sen selittää meteorologimme!

Pielinen verhoutui usvaan

Koivuniemi otti kuvansa Ukko-Kolin ja Vähä-Kolin huipuilta tiistai-aamun sarastaessa. Aurinko nousi Kolilla tiistaina vähän ennen kahdeksaa. Pakkasta Kolilla oli vajaat kymmenen astetta.

Ukko-Kolin huippu nousee 347 metrin korkeuteen merenpinnasta ja 253 metrin korkeuteen läheisen Pielisen pinnasta. Koivuniemen ottamissa kuvissa Pielisen pintaa tai järveä ympäröiviä laajoja metsiä ei näy ollenkaan. Kolia ympäröivä maasto on kokonaisuudessaan verhoutunut paksuun usvaan. Myöskään noin 250 asukkaan Kolin kylää ei voinut nähdä lainkaan.

Inversio ei ole jokapäiväinen ilmiö

Huikaisevan ilmiön taustalla on inversio. Inversio on meteorologinen meteorologinen tilanne, jossa alailmakehässä oleva ilma ilma lämpenee ylöspäin mentäessä.

Koivuniemi on aiemmin nähnyt inversion ulkomailla korkeammilla vuorilla, mutta ei koskaan tätä ennen Suomessa.

– Se oli tosi ihmeellistä. Olen odottanut, koska näen tämän. Tämä oli nyt ensimmäinen kerta, kun näen sumupilvet leijailemassa Pielisen päällä. Se oli kyllä tosi hieno hetki, Koivuniemi kertoo MTV Uutisille.

Inversio ei ole Kolilla ennennäkemätön ilmiö, mutta mitään jokapäiväistä herkkua se ei kuitenkaan ole.

– Ne ihmiset, jotka ovat täällä Kolilla minua pidempään työskenneleet sanovat, että muutaman kerran vuodessa tämän voi nähdä. Yleensä juuri näin syksyllä, kun yöpakkaset tulevat. Se voi olla havaittavissa myös auringonlaskun aikaan.

Ilmiö säilyi Koivuniemen mukaan nähtävillä ainakin parin tunnin ajan. Sitten usva alkoi liikkua ja rakoilla. 

Koivuniemi on ollut luonnosta kiinnostunut pitkään. Niin pitkään, ettei hän edes jaksa muistaa, mistä kiinnostus lähti liikkeelle.

– En oikein muista edes, haha. Olen aina asunut maalla ja liikkunut paljon metsässä. Luonnon ihmettely on aina kiinnostanut.

Tohtori tutki saimaannorppia

Kotkan seudulta kotoisin oleva Koivuniemi juurtui Itä-Suomeen biologian opintojen myötä. Tohtoriksi hän väitteli ympäristö- ja bioitieden alalta Itä-Suomen yliopistosta. Hänen väitöskirjansa käsitteli saimaannorppien käyttäytymisekologiaa.

Koivuniemi rakastaa Kolia ja työtään asiakaseuvoja luontokeskuksessa.

– Tämä on ihan biologille sopivaa homma. Ihanaa täällä Kolilla näin paljon aikaa. Joka päivä Kolin maisema on erilainen. Jokaisena vuorkaudenaikana se on yhtä ihmeellinen. Koli on parhaimillaan joka päivä. Tämä on minulle todella tärkeä paikka.

Vain yksi kansallispuisto puuttuu

Koivuniemi on ottanut tavoitteekseen vierailla kaikissa Suomen neljässäkymmenessä kansallispuistossa. Sanomalehti Karjalainen kertoi elokuussa Koivuniemen vierailleen Suomen neljästäkymmenestä kansallispuistosta jo 36:ssa.

Nyttemmin määrä on kasvanut jo kolmessakymmeneen yhdeksään. Viimeinen puuttuvakin kansallispuisto saadaan listaan tulevana talvena, kunhan sää vain kylmenee vielä lisää.

– Päijänteen kansallispuisto puuttuu vielä listalta. Pitää odottaa, että Päijänteelle tulee jäät, että sinne pääsee menemään.

Koivuniemi on nyt kiertänyt kansallispuistoja suunnitelmallisesti viiden vuoden ajan. Hän sanoo nähneesä Suomen ihan uudella tavalla 

– Huomasin, että helposti menee samoihin paikkoihin. Oli hauskaa ottaa itselleen tällainen haaste, että tulee käytyä eri paikoissa. Nyt olen nähnyt Suomen hienoimpia paikkoja ja saanut ihan mielettömiä kokemuksia. Suomi-kuvani on täysin muuttunut.

Pitkän miettimisen jälkeen Koivuniemi tohtii nimetä toisen suosikkikansallispuiston Kolin lisäksi.

– Tosi vaikea sanoa, koska kaikki kansallispuistot ovat niin ihania, kiinnostavia ja erilaisia. Koloveden kansallispuisto Savonlinnassa on tosi hieno. Se on erämään tuntuinen, vaikka onkin täällä etelässä. Siellä se hiljaisuus on tosi mieletöntä. Se on tosi hieno paikka meloa.

Lue myös:

    Uusimmat