Jo ennestään vangittuna oleva Aleksei Navalnyi sai 19 vuoden tuomion

Tutkija: Venäjän vankilajärjestelmä on Stalinin Gulagin perillinen – "Ihme, että Navalnyi on edelleen elossa" 8:25
Tutkija: Venäjän vankilajärjestelmä on Stalinin Gulagin perillinen – "Ihme, että Navalnyi on edelleen elossa"

Venäjällä opposition johtohahmo Aleksei Navalnyi on saanut 19 vuoden vankeustuomion ekstremismisyytteistä. 

Häntä syytettiin muun muassa ääriliikkeen perustamisesta ja rahoittamisesta sekä julkisesta yllyttämisestä ääriliikehdintään.

Tuomiosta kertoo Navalnyin edustaja Kira Jarmysh. Navalnyi on kiistänyt syytteet.

Syyttäjät vaativat jo ennestään vankeudessa olevalle Navalnyille 20 vuoden vankeustuomiota. Hän istuu parhaillaan rangaistussiirtolassa yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta.

Myös tuore tuomio on määrä suorittaa huippuvartioidussa rangaistussiirtolassa.

Oikeudenkäyntiä vankilan lehdistökeskuksessa seurannut uutistoimisto AFP:n toimittaja kertoo Navalnyin hymyilleen tuomarin lukiessa tuomiota ja halanneen toista syytettyä ennen lähetyksen katkeamista.

Oppositiohahmon tuomioita pidetään laajasti poliittisina. Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock ehti jo kutsua Navalnyin saamaa tuomiota silkaksi vääryydeksi. Hän kirjoitti sosiaalisessa mediassa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei pelkää mitään niin paljon kuin sodan ja korruption vastustamista ja demokratian puolustamista, vaikka se tapahtuisi vankilan sellistä käsin.

"Jatkakaa vastustusta"

Navalnyi kannustaa venäläisiä jatkamaan maan hallinnon vastustamista. Hän sanoo Facebook-päivityksessään, että tuomiolla ei yritetä pelotella häntä vaan muita ja riistää heiltä halu jatkaa vastustusta.

Navalnyi myös syyttää Venäjällä valtaa pitäviä muun muassa pettureiksi ja varkaiksi, jotka pakottavat venäläiset luovuttamaan maansa ilman taistelua.

Lue myös:

    Uusimmat