Mainos

Jippiin ex-johtajille vankeutta pörssirikoksista

Helsingin hovioikeus on tuominnut entistä internetyhtiö Jippiin johtoa vankeusrangaistuksiin muun muassa kirjanpitorikoksista.

Kahden vankeusrangaistus on ehdoton. Entiselle hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kuokkaselle lankesi kaksi vuotta ja toimitusjohtaja Harri Johannesdahlille vuosi ja kymmenen kuukautta ehdotonta vankeutta. Kirjanpitorikoksen ja tiedottamisrikoksen lisäksi Johannesdahl tuomittiin törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä. Lisäksi molemmat määrättiin liiketoimintakieltoon.

Hallituksen jäsen Arto Karila tuomittiin 60 päivässakkoon ja Petteri Järvinen 120 päiväsakkoon tiedottamisrikoksesta.

Laajan vyyhden pohjana olivat Jippiin kevään 2001 pörssitiedotteet. Yhtiö muun muassa vääristeli kirjanpitoa ja antoi väärää tietoa pörssitiedotteissa, joissa yhtiö antoi syyttäjän mukaan liian valoisia arvioita tulevaisuudestaan.

Hovioikeus katsoo, että Kuokkanen ja Johannesdahl syyllistyivät kahden muuna avainhenkilön kanssa kirjanpitorikokseen laiminlyömällä ilmoittaa ja jaksottaa Jippiin konsernitilinpäätöksessä vuonna 2000 Saksan tytäryhtiössä syntynyt noin 17 miljoonan markan myyntivoitto.

Kaupasta kuitattiin hovioikeuden mukaan perusteettomasti noin 15 miljoonaa markkaa kuluja.

Hovioikeus pitää konsernitilinpäätöksen parantamista suunnitelmallisena ja erittäin vakavana tekona, jolla on tavoiteltu erittäin huomattavaa taloudellista hyötyä.

Seitsemän entistä yhtiön avainhenkilöä tuomittiin ehdolliseen vankeuteen, kuusi sai sakkoja ja kahden syytteet hylättiin. Käräjäoikeudessa johdon syytteet menivät nurin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.