Mainos

Jeltsin vaiti pääministeriehdokkaasta

Venäjän presidentti Boris Jeltsin ei aio vielä tänään esittää ketään pääministeriksi, kertoi Jeltsinin edustaja Sergei Jastrzhembski. Hän ei sanonut, koska presidentti ilmoittaa ehdokkaan nimen. Jeltsin kävi tänään kriisineuvotteluja tärkeimpien avustajiensa kanssa, mutta ei paljastanut suunnitelmiaan. Duuma on hylännyt Jeltsinin valitseman Viktor Tshernomyrdinin jo kahdesti. Samaan aikaan Jeltsiniä vastustavat kansanedustajat jatkoivat duumassa yrityksiään saada presidentti valitsemaan kompromissiehdokkaan ja luopumaan Tshernomyrdinistä.

Jeltsin tapasi avustajansa virka-asunnossaan Moskovan ulkopuolella. Kremlin edustajan mukaan hän keskusteli myös Tshernomyrdinin kanssa, joka puolestaan oli tavannut tärkeimmät ministerit, ja raportoi näistä keskusteluista presidentille. Jos kansanedustajat hylkäävät Tshernomyrdinin kolmannen kerran, Jeltsinin on automaattisesti hajotettava duuma ja julistettava ennenaikaiset vaalit.

Kommunistipuolueen johtaja Gennadi Zjuganov sanoi tänään toimittajille, että presidentin on nyt sanottava sanansa, tehden selväksi, että pallo on Jeltsinillä. Kommunistien mukaan Tshernomyrdin on Jeltsinin kanssa syyllinen Venäjän talouden romahdukseen. Kommunistit ovat vannoneet äänestävänsä hän vastaan silläkin uhalla, että se merkitsisi duuman hajottamista. Jeltsin kävi samanalaisen taistelun duuman kanssa nimittäessään Sergei Kirijenkon pääministeriksi maaliskuussa. Silloin duuma antoi kolmannella kerralla periksi. Myös tällä Jeltsin saattaa laskea sen varaan, että jotkut kommunistit haluavat mieluummin säilyttää parlamenttipaikkansa ja kuin lähteä vaaleihin epävarmassa tilanteessa. Duuma voi myös välttää hajotuksen vaatimalla Jeltsiniä valtakunnanoikeuteen. Jos tästä esitetään virallinen vaatimus, Jeltsin ei voi hajottaa duumaa. Asiaa ei ole kuitenkaan tuotu duuman asialistalle.

Mahdollisina kompromissiehdokkaina pääministerin paikalle on mainittu Moskovan kaupunginjohtaja Juri Luzhkov, parlamentin ylähuoneen puheenjohtaja Jegor Strojev ja vt. ulkoministeri Jevgeni Primakov. Kaikki kolme ovat ehtineet kuitenkin jo torjua ajatuksen hallituksen johtoon siirtymisestä. Muita esillä olleita ovat Jabloko-ryhmän johtaja Grigori Javlinski, Sergei Kirijenkon hallituksen ainoa kommunistijäsen Juri Masljukov ja entinen keskuspankin johtaja Viktor Gerashenko.

Viivyttely syventää kriisiä

Kaikki viivyttely pääministerikiistassa syventää entisestään Venäjän kriisiä. Ruplan alamäki jatkui tänään. Virallisen kurssin mukaan yhdellä dollarilla sai 18,9 ruplaa, kun kurssi kriisin alkaessa oli 6 dollaria. Rupla on siten kolmessa viikossa menettänyt 60 prosenttia arvostaan.

Ruplan vaihto dollareihin keskeytettiin tänään Moskovan tärkeimmillä valuuttamarkkinoilla dollaripulan takia. Venäjän hallituksen tiedottaja Igor Shabdurasulov vakuutti kuitenkin, että rupla tointuu. Tietyn ajan kuluessa ruplan kurssi tasapainottuu, hän sanoi. Hänen mukaansa keskuspankin kulta- ja ulkomaanvaluuttavarat ovat tällä haavaa 11 miljardia dollaria ja ihmisillä on arviolta 30-50 miljardia dollaria käteistä.
(STT-Reuters-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.