Mainos

Jeltsin taas sairaalaan

Presidentti Boris Jeltsin määrättiin tänään jäämään moskovalaiseen sairaalaan hänelle tehdyn terveystarkastuksen jälkeen.

Lääkärit katsovat, että Jeltsin tarvitsee vielä sairaalahoitoa mahahaavansa vuoksi, kertoi presidentin edustaja Dmitri Jakushkin. Hän sanoi Jeltsinin pysyvän sairaalassa useita päiviä. Jeltsinin lääkärit vakuuttivat, ettei presidentillä ole hengenvaaraa. Tähän viittasi myös se, ettei pääministeri Jevgeni Primakov perunut tänään alkanutta lomaansa, vaan lähti Mustanmeren rannalle Sotshiin.

Muutamia tunteja sen jälkeen kun Jeltsin oli tuotu Moskovan keskusklinikalle laitoksen johtaja Sergei Mironov sanoi, että lääkärit ovat todenneet presidentillä uutta verenvuotoa eikä mahahaava ole vielä kokonaan parantunut. Mironov arveli tämän johtuvan liiasta työnteosta. Presidentti oli jo edellisenä päivänä valittanut väsymystä ja mahavaivoja, hän kertoi.
-Minkäänlaista hengenvaaraa ei ole, presidentin tila on vakaa, Mironov sanoi.

Viimeksi sairaalassa tammikuussa

Jeltsin oli viimeksi sairaalassa tammikuussa, silloinkin vuotavan mahahaavan takia. Sitä ennen hän on kärsinyt keuhkoputken tulehduksesta, keuhkokuumeesta ja uupumuksesta, jotka ovat pitäneet hänet pois julkisuudesta suurimman osan viimeksi kuluneista viidestä kuukaudesta. Tammikuussa hän oli sairaalassa kaksi viikkoa ja vietti sen jälkeen pitkän aikaa parantolassa. Jeltsinille tehtiin viisinkertainen sydämen ohitusleikkaus marraskuussa 1996.

Primakov on pääministeriksi tulonsa jälkeen hoitanut maan päivittäisiä asioita ja edustanut Jeltsiniä tärkeillä ulkomaanmatkoilla Euroopassa ja Aasiassa. Jeltsin on kuitenkin tarkkaan pitänyt kiinni omista laajoista valtaoikeuksistaan, jotka vuoden 1993 perustuslaki soi hänelle. Hän on usein suuttunut väitteistä, että hänen arvovaltansa olisi heikentymässä. Kremlin mukaan hänellä on yhä korkein vastuu maan ydinaseista.

Jakushin kertoi Jeltsinin puhuneen sairaalassa puhelimitse Primakovin kanssa ja ilmoittaneen tälle, ettei pääministerin lomanvietolle ole mitään estettä. Viime viikkoina Jeltsin on yrittänyt nostaa profiiliaan. Hän on käynyt useasti työpaikallaan Kremlissä ja ottanut vastaan ulkomaisia vieraita. Hän uhmasi myös lääkäreitään matkustamalla Jordanian kuninkaan Husseinin hautajaisiin. Viime viikolla Jeltsinin ilmoitettiin olevan täysin terve.

Päättyneellä viikolla Jeltsin ja Primakov esiintyivät yhdessä televisiossa. Jeltsin vakuutti kameroiden edessä jälleen kerran, että hän pysyy presidenttinä virkakautensa loppuun, ensi vuoden heinäkuun puoliväliin saakka. Hän sanoi myös Primakovin hoitavan pääministerin tehtäviä siihen saakka.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.