Jelena Välbe ja venäläislegendat täydessä sanasodassa Ruotsin hiihtotähtien kanssa – "Ehkä joku tietty on pakottanut heitä sanomaan noin"

Ruotsin hiihtotähdet Linn Svahn ja Maja Dahlqvist ovat joutuneet keskellä sanasotaa useamman venäläisen hiihtoikonin kanssa. Nyt Jelena Välben ja kumppaneiden ulostulon jälkeen ruotsalaishiihtäjät ovat latoneet suoraa tekstiä venäläisten toiminnasta ja mahdollisesta boikotista.

Svahn ja Dahlqvist sanoivat aiemmin, että he boikotoivat ensi vuoden MM-kisoja, mikäli venäläiset ja valkovenäläiset hiihtäjät ovat mukana. Tämä sai venäläiset reagoimaan voimakkaasti. Venäjän hiihtoliiton puheenjohtajaa Välbeä ulostulo ei kiinnostanut, hän totesi Sport24:lle, että MM-kisat menettävät vetovoimansa, kun venäläsiet eivät ole mukana. 

Myös olympiavoittajat Aleksandr Legkov ja Anfisa Reztsova olivat sillä kannalla, ettei ruotsalaisten boikotilla olisi suurtakaan merkitystä. Reztsova oli todennut Sport-Expressille, että kaikki pelkäisivät venäläisiä. Nyt ruotsalaiset ovat yhdessä reagoineet venäläisten kommentteihin.

– Se on mielestäni outoa. Samalla ei tiedä, ehkä joku tietty henkilö on pakottanut heidät sanomaan noin. Se on outoa, että he tulevat julki ja sanovat tuollaista, sillä ajatuksella, miltä maailmassa näyttää, Jens Burman sanoi Expressenille.

– Minun kohdallani se on täysin käsittämätöntä, että Venäjä saisi olla mukana talvella. Odotan, että FIS (Kansainvälinen hiihtoliitto) tulee fiksuun päätökseen tässä kysymyksessä, Ruotsin hiihtopomo Lars Öberg totesi.

Useat ruotsalaishiihtäjät olisivat Svahnin ja Dahlqvistin tavoin valmiita boikottiin, mikäli venäläiset päästetään mukaan.

– Jos he saavat olla mukana, on boikotti ehdottomasti vaihtoehto. Se tuntuisi oudolta olla mukana. En usko, että hiihtäisin liitton päätöksestä huolimatta, William Poromaa sanoi.

Myös sprintteri Oskar Svensson on valmis boikottiin, mutta hän haluaa, että päätös tehdään joukkueena. Marcus Grate nostaa esille, että kysymys on samanaikaisesti vaikea ja helppo.

– Juuri nyt ei ole epäilystäkään. Silloin tulee boikotti. Kun MM-kisat lähestyvät, niin kysymykseen vastaamisesta tulee vaikeampaa, Grate totesi.

– Sitähän ei halua, että venäläiset ovat mukana ja kilpailevat. Se tuntuu oudolta seisoa urheilijan vieressä, jonka tietää olevan sotilas, hehän ovat armeijassa töissä. Minusta samaa linjaa tulee jatkaa, sprintteri Anton Persson summasi.

Ruotsin naishiihtäjien linja on samanlainen kuin miehillä.

– Mieluiten kilpailisin maailman parhaita vastaan, mutta se ei ole oikein olla mukana niin kauan kuin sota on käynnissä, maailmanmestari Ebba Andersson sanoi.

– Minulle ainoa oikea päätös tässä tilanteessa on se, että Venäjä ei saa olla mukana kilpailemassa, Emma Ribom totesi.

FIS tekee myöhemmin tässä kuussa päätöksensä, että jatkuuko venäläisten ja valkovenäläisten panna.

Lue myös:

    Uusimmat