Jatkuva nuha? Syy voi muhia sängyssäsi – puhdista peti oikein!

Heräätkö nenä tukossa ja silmät punoittaen? Peitot, tyynyt ja lakanat kaipaavat säännöllistä huoltoa ja hoivaa. Näillä vinkeillä pidät vuoteesi hyvässä kunnossa, pääset eroon kutsumattomista vieraista – ja nukut paremmin.

Oikeanlaiset, itselle juuri sopivat vuodevaatteet ja niiden säännöllinen hoito vaikuttavat merkittävästi unen laatuun. Vuodevaateiden pesu ja tuuletus ovat kaiken A ja O. Tämän lisäksi tyyny tulisi vaihtaa noin kahden ja peite noin neljän vuoden välein.

Pölyä ja hilsettä

Syynä aamuiseen tukkoisuuteen voi olla pölypunkkiallergia tai lemmikkieläinten hilse. Pölypunkit ovat tutkijoiden mukaan vähentyneet Suomessa radikaalisti.

Pölypunkit elävät mielellään paikoissa, joissa on riittävän lämmintä, kosteaa ja sopivasti ruokaa tarjolla – kuten vuodevaatteissa. Ihmiskehon lämpö ja yöllinen hikoilu tekevät vuoteesta pölypunkeille otollisen elinpaikan. Ne syövät ravinnoksi ihosta irtaantuvaa hilsettä ja lisääntyvät nopeasti. Vuoteessa saattaa olla miljoonia pölypunkkeja.

Pölypunkkiallergian oireita ovat astma, allerginen nuha ja atooppinen ihottuma. Pölypunkkiallergiaa on pidettävä merkkinä henkilön atooppisesta taipumuksesta.

Pese ja tuuleta

Jotta öisen hikoilun aiheuttama kosteus pääsisi haihtumaan petivaatteista, kannattaa sänky jättää aamulla ennen petaamista avoimeksi vähintään 15 minuutiksi. Myös viikoittainen tuuletus ulkoilmassa tekee vuodevaatteille hyvää.

Lakanat, tyynyliinat ja peitot tulisi pestä vähintään 60 asteessa. Vasta korkea kuumuus tapaa pölypunkit ja puhdistaa puuvillan kuituja myöten. Valkoiset tekstiilit pestään 95 asteessa.

Finlaysonin selvityksen mukaan 66 prosenttia kotitalouksista vaihtaa tyynyliinan kahden viikon välein tai harvemmin. Lakanoille parin viikon vaihtoväli riittää, mutta tyynyliinat pitäisi vaihtaa viikoittain. Pää hikoilee nukkuessa ja hiuksiin laitettavat kosmeettiset aineet kerääntyvät tyynyliinaan.

Vinkkejä peiton ja tyynyn valintaan

Finlayson on listannut vinkit oikeanlaisten petivaatteiden valintaan.

Tyyny:

– Valitse tyyny nukkumisasennon, vartalotyypin ja patjan pehmeyden mukaan.
– Tyyny on oikean korkuinen, kun nukkuessa niska ja kaularanka ovat luonnollisen suorassa asennossa.
– Kapeaharteiselle ja selällään pehmeällä nukkuvalle soveltuu matalampi tyyny.
– Leveäharteiselle ja kyljellään tukevalla patjalla nukkuvalle sopii korkeampi tyyny.

Peitto:

– Jos nukut lämpimässä yöasussa, voit parantaa unenlaatuasi viileällä peitteellä.
– Jos palelet nukkumaan mennessä ja hikoilet ajoittain unen aikana, valitse lämpöä säätelevä peite– Kevytpeite sopii lämpimään vuodenaikaan ja makuuhuoneisiin, joiden lämpötilaa ei voi alentaa
– Pitkille ihmisille löytyy omia erikoispitkiä peitteitä

Lähteet: Allergy Control.fi, Lääkärikirja Duodecim ja Finlayson

Kuvat: Shutterstock, Futureimagebank

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat