Jarkko Sipilä: Todellisuudessa rikosten syy selviää fiktiota harvemmin

Rikostoimittaja ja dekkaristi Jarkko Sipilä on pohtinut useasti rikosten syytä. Hän on nähnyt pitkällä urallaan sekä todellista että fiktiivistä rikollisuutta. Sipilä muistuttaa, että tosielämässä varsinkin henkirikosten perimmäiset syyt jäävät usein hämärän peittoon. Fiktiossa dekkarin lukijalle syy selviää.

Rikokset kiinnostavat kirjoina, elokuvina ja uutisina. Sipilä kertoo pohtineensa myös kiinnostavuutta paljonkin.

- Olen yrittänyt miettiä asiaa sitä kautta, että mikä minua kiinnostaa. Se on tietysti se, että miksi niitä rikoksia tapahtuu. Jonkun yksittäisen näpistyksen kautta se on helppo ymmärtää, mutta esimerkiksi henkirikoksissa voi olla, että syy ei koskaan selviä, Sipilä sanoo.

Kirjailijan ominaisuudessa Sipilä ei tekisi lukijoille sellaista yllätystä, että jättäisi rikoksen syyn selvittämättä.

- Olisi kyllä törkeä petos lukijoita kohtaan, jos motiivin jättäisi auki.

Ratkaiseva isku Maikkarilla

Tänään MTV3-kanavalla starttaa Sipilän juontama uusi sarja Ratkaiseva isku. Uudessa sarjassa käsitellään kahdeksan eri rikostapausta. Esille tuodaan seitsemän huumerikosta ja yksi henkirikos.

- Aiheilla ei oikeastaan ole muuta yhteistä, kun se että ne ovat olleet poliisille aika visaisia ja haastavia selvittää. Se tekee ne tämän tv-sarjan kautta mielenkiintoisiksi.

Sarja rakentui siitä, että käsikirjoittaja Joni Soila perehtyi jokaiseen sarjan juttuun suurella

pieteetillä. Sen jälkeen Soila käsikirjoitti jaksot. Aleksi Mäkelä istui ohjaajanpallilla puolissa jaksoista. Jaksoja dramatisoitiin, ja poliisit saivat kertoa näkemyksensä siitä, miten tutkinta eteni.

- Kyllä tällainen kahdeksan jakson tekeminen noin vuoden projekti oli. Minulla se ei tietenkään ollut kokopäiväistä, ja kuvauspäiviäkin oli hajanaisesti. Mutta Joni Soila teki ison työn käsikirjoituksen kanssa.

Rikokset ovat muuttuneet

Pitkään todellista rikosten maailmaa seuranneen Sipilän mukaan rikollisuus alkoi muuttua 1990-luvulla, kun huumeet ja taloudelliset arvot tulivat entistä tiukemmin siihen maailmaan.

- Kun yhteiskunta on koventunut, niin rikollisuus on tavallaan yhteiskunnan musta peili. Toki peli on ollut kovaa aina, mutta 90-luvun alussa tapahtui selkeä muutos.

Sipilän mukaan viime aikoina järjestäytynyt rikollisuus on siirtynyt enemmän kohti talousrikollisuutta. Yksi syy siihen on se, että sillä alueella rangaistukset ovat huomattavasti pienemmät, jos niitä vertaa esimerkiksi huumekauppaan. Myös rikostutkintaan on tullut nykyaikana paljon muutoksia. Varsinkin tietotekniikan myötä. Myös rikosten tekijät toki hyötyvät tekniikan uutuuksista.

- Rajojen avautuminen etelään on tuonut meille ihan uudentyyppisen massapikkurikollisuuden. Lähinnä Etelä-Euroopasta tulleet tekijät.

Rikosuutisointi ei ole rikostoimittajan mielestä sisällöllisesti paljoakaan muuttunut. Muutos tulee rikosuutisten määrässä.

- Syyllinen tähän on netti. Jos ajattelee esimerkiksi MTV3:n uutisia, silloin tällöin saattoi olla rikosuutinen seiskan tai kymmenen uutisissa. Edelleen saattaa olla näin, mutta nettipuolella rikosseuranta on huomattavan laajaa, Sipilä laskeskelee.

Ajatusta, jonka mukaan rikosten tekijät ottavat oppia esimerkiksi tv:n rikossarjoista, toimittaja Sipilä ei osta. Hänen mukaansa rikokset tapahtuvat pääosin humalassa ja hömöyttään, ja jälkiä jää. Kovat ammattirikolliset eivät katso tv-sarjoja, he tietävät mm. poliisin tutkintamenetelmät tarkkaan.

Toimittajan näkökulmasta Jarkko Sipilälle mielenkiintoisimpia tapauksia ovat erittäin monimutkaiset henkirikokset. Uuden sarjan jaksoista hän nostaa esiin rikollisten poliisin vasikaksi epäilemän Volkan Ünsalin tapauksen. Miksi, sen voi katsoa aikanaan Ratkaiseva isku-sarjasta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat