"Järjestyksenvalvojan ei tarvitse ottaa ampujan luotia vastaan"

Ravintoloiden järjestyksenvalvojat joutuvat työssään toistuvasti vaarallisiin tilanteisiin, eikä heidän tarvitse asiantuntijan mukaan pysäyttää esimerkiksi aseistautunutta asiakasta omaa henkeään uhmaten.

Asia on noussut esiin helsinkiläisyökerhossa viikonloppuna sattuneen ampumistapauksen jälkeen.

Etelä-Suomen Lisäturva Oy:n vastaavan hoitajan Valtteri Tohkan mukaan ravintolahenkilökunnan on pidettävä huolta paitsi asiakkaiden turvallisuudesta myös omasta terveydestään. Lisäturva kouluttaa vartijoita ja järjestyksenvalvojia.

– Jos vaikkapa yökerhossa havaitaan aseistautunut ihminen, järjestyksenvalvojan on mietittävä, ovatko käytettävissä olevat voimavarat riittävät, että ampuma-ase saadaan häneltä turvallisesti pois. Järjestyksenvalvojan ei siis tarvitse lähteä ensimmäisenä vastaanottamaan luotia tai poistamaan asetta, vaan paikalle on kutsuttava poliisi, Tohka arvioi.

– Olennaisinta on se, että asiakkaat saadaan suojelluksi.

Asiakasta ei saa tarkastaa vain varmuuden vuoksi

Viikonlopun kaltaisia ravintola-ampumisia vältytään Tohkan mukaan parhaiten sillä, että ovimiehet hoitavat varsinaiset tehtävänsä mahdollisimman hyvin.

– Alaikäisiä, päihtyneitä tai väkivaltaisesti käyttäytyviä ei saa päästää ravintolaan. Sisään ei ole asiaa myöskään heillä, jotka voivat olla varustuksensa perusteella turvallisuudelle vaaraksi.

Ravintolan henkilökunta saa tarkastaa sisään tulevan asiakkaan, jos on syytä epäillä, että asiakkaalla on mukanaan esimerkiksi ase. Pelkän vaiston varassa tarkastuspäätöstä ei voi kuitenkaan tehdä.

– Mielivaltaisesti ei voida mennä ratsaamaan kaikkia sisään tulevia. Olettamuksen pitää liittyä esimerkiksi epäillyn käsien asentoon, vaatteiden ulkonemaan tai muuhun vastaavaan.

Miesjärjestyksenvalvoja saa tehdä sisääntulotarkastuksen myös naisasiakkaille ja nainen miehille.

– Jos joudutaan menemään niin sanotusti iholle, eli vaatteiden alle, tarkastuksen tekee joku muu.

Lue myös:

    Uusimmat