Mainos

Ammuskelu ravintoloissa ei yllätä ammattilaista - asiakkaat kaikenlaisissa höyryissä

Ravintolatappelut ja ammuskeluiksi asti yltyvät riidat yökerhoissa eivät yllätä vartiointialan asiantuntijaa.

Etelä-Suomen Lisäturva oy:n vastaava hoitaja Valtteri Tohka arvioi, että ravintolakulttuuri on muuttunut viime vuosina siihen suuntaan, että vaikkapa baaritiskillä voi tapahtua lähes mitä tahansa. Lisäturva kouluttaa vartijoita ja järjestyksenvalvojia.

– Muutama vuosi sitten ihmiset olivat ravintolassa sekaisin alkoholista, mutta kun mukaan ovat tulleet myös muut viihdeaineet, eli huumeet, tilanne on huonontunut entisestään. Myös lisääntyneet mielenterveysongelmat tai siihen viittaava käytös ovat lisääntyneet selvästi, ja se näkyy myös ravintoloissa ja uhkaa paitsi asiakkaiden myös järjestyksen valvojien turvallisuutta, Tohka sanoo.

Ihmiset ovat imeneet Tohkan mukaan viime vuosina vaikutteita myös videopelien ja tv-sarjojen maailmasta ja soveltavat oppimaansa humala- tai huumepäissään ravintola-illan aikana.

– Myös kotimaan poikkeukselliset tapaukset, kuten koulusurmat ja muut ampumisvälikohtaukset, vaikuttavat ihmisten käyttäytymismalleihin, Tohka uskoo.

Auktoriteettejakaan ei kunnioiteta Tohkan mielestä enää entiseen malliin. Eli kun ennen jo henkilökunnan ilmestyminen riitapaikalle rauhoitti menoa, nyt tarvitaan järeämpiä toimia ja käskyjä.

Järjestyksen valvojien valtuudet ovat Tohkan mielestä riittävät ja antavat varsin suuret oikeudet puuttua ihmisten perusoikeuksiin. Niitä lisäämällä tilanne ei siis hänen mukaansa paranisi.

Valvontalaitteita ravintoloissa voisi sen sijaan olla enemmän.

– Ravintoloiden sisääntulopisteisiin voitaisiin hankkia enemmän esimerkiksi metallinpaljastimia tai -portteja. On toisaalta ymmärrettävää sekin, että ravintola haluaa maksavat asiat sisään mahdollisimman nopeasti, eli oville ei haluta mahdollisten lisätarkastusten tuomia pitkiä jonoja.

Järjestyksenvalvojan pitää puuttua tappeluun

Valtteri Tohka ihmettelee lehtitietoja siitä, että helsinkiläisen Tiger-yökerhon ovimiehet eivät ole puuttuneet lähitienoon väkivaltaisuuksiin.

Helsingin Sanomien mukaan Tigerin vieressä olevan ostoskeskus Kampin vartijat ovat ilmoittaneet useita kertoja poliisille, että yökerhon järjestyksenvalvojat eivät puutu tappeluihin ravintolan edustalla. Baarissa on myös myyty alkoholia liian päihtyneille.

– Kuulostaa ihmeelliseltä, että ravintolan edustalla olisi tappeluita eikä niihin olisi puututtu, Tohka toteaa.

Tohkan mukaan vartijoiden velvollisuus on pyrkiä keskeyttämään näkemänsä tappelu tavalla tai toisella.

– On toki veteenpiirretty viiva, että mikä on ravintolan välitöntä läheisyyttä ja mikä kuuluu toimialueeseen, mutta jokaisella on niin sanottu auttamisvelvollisuus, jos hän havaitsee, että lähistöllä esimerkiksi tapellaan. Omaa terveyttää tai henkeä ei vartijankaan tarvitse riskeerata.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.