Mainos

Järjestöt: Tuberkuloosin uhka kasvussa Euroopassa

Joukko kansainvälisiä asiantuntijajärjestöjä on huolissaan lääkkeille vastustuskykyisen tuberkuloosin leviämisestä. Järjestöjen mielestä EU ei ole varautunut taudin uhkaan.

Lääkkeille vastustuskykyinen tuberkuloosin muoto leviää uhkaavasti, eikä Euroopan unioni ole havahtunut sairauden leviämisen vaaraan, varoittaa joukko kansainvälisiä asiantuntijajärjestöjä.

-(Euroopan) mantereen tuberkuloositilanne on hälyttävin sitten toisen maailmansodan, arvioi Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton (ICRC) pääsihteeri Markku Niskala.

Euroopasta Keski-Aasiaan ulottuvalla vyöhykkeellä tuberkuloosiin sairastuu vuosittain 450 000 ihmistä ja 70 000 potilasta menehtyy tautiin. Suurin syy kuolemiin on lääkkeille vastustuskykyisen tuberkuloosibakteerin leviäminen. Tämä lisää todennäköisyyttä, että Länsi-Euroopassakin tuberkuloosi leviäisi laajemmin kuin ikinä sitten 1940-luvun, järjestöt arvioivat.

Kansainvälinen Punainen Risti, Maailman terveysjärjestö WHO ja 20 muuta järjestöä ovat liittoutuneet painostaakseen EU:n päättäjiä toimiin. Niitten mielestä EU ei välitä tarpeeksi uhkasta eikä rahoita tarpeeksi taudin vastaista työtä.

-Viestimme EU:n johtajille on tämä: herätkää, älkää viivytelkö, älkää salliko tämän ongelman karata käsistä enää pidemmälle, Niskala sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa Genevessä.

WHO:n tuberkuloosiyksikön johtajan Mario Raviglionen mukaan EU-maita ympäröi "kuuma vyöhyke", jolla lääkkeille vastustuskykyinen tauti on yleistä. Näihin maihin kuuluvat Venäjä, Ukraina, Romania, Valko-Venäjä ja Turkki.

Taudin pelätyin muoto tunnetaan lyhenteellä XDR-TB, ja sitä ei voida nujertaa käytännöllisesti katsoen millään lääkeyhdistelmällä. WHO:n mukaan esimerkiksi Latviassa tuberkuloosipotilaista liki viidenneksellä on XDR-TB.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.