Mainos

Japanin pääministeri lahjoitti kiistellylle muistopyhätölle – jätti kuitenkin vierailun väliin

Japanissa pääministeri Shinzo Abe on tehnyt lahjoituksen kiistellylle sodassa kuolleiden muistolle omistetulle Yasukunin pyhätölle.

Abe teki lahjoituksen samalla, kun Japanissa vietetään toisen maailmansodan päättymisen muistopäivää tänään.

Pääministeri ei kuitenkaan vieraillut pyhätössä. Tämä on nähty myönnytyksenä Kiinalle ja Etelä-Korealle, joita vastaavat vierailut ovat vuosia suututtaneet.

Aben puolesta lahjoituksen toimittanut pääministeripuolue LDP:n edustaja Yasutoshi Nishimura sanoi medialle Aben tehneen lahjoituksen omista varoistaan ja puolueensa puheenjohtajana, ei Japanin pääministerinä. Myös tätä elettä pidetään pyrkimyksenä lepytellä kriitikkoja.

Yasukunin temppeli on kiistelty pyhättö Aasiassa, sillä se on omistettu muiden japanilaissotilaiden ohella myös sotarikoksista tuomituille johtajille.

Abe vieraili Yasukunin temppelissä joulukuussa 2013 ensimmäisen pääministerivuotensa kunniaksi. Sen jälkeen hän ei kuitenkaan ole uusinut vierailua, joka nostatti kritiikkiä paitsi Japanin naapureilta myös sen liittolaiselta Yhdysvalloilta

Muita japanilaispoliitikkoja Yasukunissa on kuitenkin vieraillut.

Tokiossa järjestetään tänään sodan päättymisen muistojuhla, johon osallistuu pääministerin lisäksi Japanin keisari Akihito. Japanin antautumisesta tulee kuluneeksi 71 vuotta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.