Japanin luonnonkatastrofi - miten he sen kokivat?

Kuulemme uutisia laitevioista ja ihmismassoista tuhon keskellä - mutta miten yksittäiset ihmiset ovat kokeneet Japanin luonnonmullistukset?

Uutiskanava CNN kertoo Hiromitsu Shinkawasta, 60-vuotiaasta miehestä, joka pelastettiin mereltä noin 15 kilometriä rannikosta.

Mies pakeni vaimonsa kanssa Fukushiman aluetta runnellutta maanjäristystä. Pariskunta palasi kotiinsa keräämään tavaroitaan, jolloin järistyksen nostattama tsunami huuhtoi heidän talonsa merelle.

Mies pelastettiin mereltä lautalta, joka oli tehty talon rakenteista.

- Luulin tämän olevan elämäni viimeinen päivä, mies totesi noustuaan pelastusalukseen. Hänen vaimonsa on edelleen kadoksissa.

Kaupat auki, mutta ruokaa ei ole

Sendain kaupungissa sähköt ovat palanneet, mutta jälkijäristykset vaikeuttavat tilannetta.

- Kauppoja on avattu, mutta monet peruselintarvikkeet alkavat loppua. Ravintolat ovat edelleen kiinni, joten kauppoihin pitää jonottaa, Dennis Mensa kertoo BBC:lle.

Mensan kotitalo on säilynyt vahingoitta, mutta jälkijäristykset saavat seinät vavahtelemaan.

Mensa kertoo haluavansa pois Sendaista, muttei pääse, sillä kaupungista ei ole järjestetty kuljetuksia muualle.

Alex Miyaji kertoo BBC:lle onnistuneensa yhteyden saamisessa Shichigahamassa asuvaan äitiinsä. Tämä ei kuitenkaan halua lähteä tuhoalueelta, sillä tämä haluaa avustaa vanhempaa japanilaiskaupungissa asuvaa brittipariskuntaa.

On vain odotus

Kenttäsairaalaksi muunnetussa Sendain kaupungintalossa odotetaan hoitoa ja tietoa.

Natsumi Hirayama oli kaupungissa ostoksilla maanjäristyksen iskiessä. Jo kolmatta päivää hameeseen ja korkokenkiin pukeutunut Natsumi kertoo New York Timesille, ettei ole saanut yhteyttä naapurikaupungissa asuvaan perheeseensä.

- Haluan uskoa, että se johtuu vain virran tai matkapuhelinverkon puutteesta.

Takami Sasaki ei ole saanut yhteyttä isäänsä, veljeensä ja raskaana olevaan kälyynsä, joiden koti sijaitsee tsunamin tuhoamassa Ishinomakin kaupungissa.

- Voin ainoastaan odottaa, nainen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat