Japanilaisen autoikonin valmistus päättymässä 65 vuoden jälkeen? Oli ensimmäinen Suomeen tuotu Toyota-malli

Näin ikoninen Toyota Crown on muuttunut 15 sukupolvensa aikana 1:59
Näin ikoninen Toyota Crown on muuttunut 15 sukupolvensa aikana.

Japanilaislehden tietojen mukaan kehnot myyntiluvut ja katumaastureiden suosion kasvu ovat tekemässä lopun Toyota Crownista. Ainakin sellaisena kuin se on tähän asti opittu tuntemaan.

Toyota Crown on Land Cruiserin ohella japanilaisvalmistajan pitkäikäisimpiä malleja. Iso takavetoinen sedan on ollut yleinen näky Japanin teillä jo 65 vuotta, ja siihen ovat luottaneet niin poliisi kuin taksiyhtiötkin. Crownilla on myös erityinen paikka japanilaisten tuning- ja drift-harrastajien sydämissä.

Autoa on valmistettu yhtäjaksoisesti vuodesta 1955 lähtien yhteensä noin 5,5 miljoonaa kappaletta. Vaikka Crown onkin aina ollut pääasiassa Japanin-markkinoille suunnattu malli, on sitä myyty aikoinaan myös Suomessa. Se oli itse asiassa ensimmäinen Toyota-malli, jota silloinen Korpivaara Oy ryhtyi tuomaan maahan vuonna 1964. Esimerkiksi Corollan tuonti starttasi vasta kolme vuotta myöhemmin.

Japanilaisen Chunichi Shimbun -julkaisun mukaan Crownin tarina on kuitenkin tulossa päätökseen ensi vuonna. Japanilaisjulkaisun tiedoista uutisoi muun muassa Autoblog.

Viidestoista sukupolvi jäämässä viimeiseksi

Nykyinen Crown on jo viidennentoista sukupolven malli. Se ei kuitenkaan ole saavuttanut markkinoilla enää samanlaista jalansijaa kuin aiemmin. Chunichi Shimbun tietää kertoa, että uuden Crownin japanilaiset ostajat ovat keskimäärin yli 60-vuotiaita, eivätkä myyntiluvut ole muutenkaan enää päätä huimanneet.

Vuonna 2018 Crownia myytiin Japanissa 50 000 kappaletta, mutta seuraavana vuonna enää 36 000. Tänä vuonna koronapandemia on rokottanut myyntejä, ja lokakuun loppuun mennessä autoja oli mennyt kaupaksi vaatimattomat 18 000. Yhtenä merkittävänä syynä Crownin menekin hiipumiseen on katumaastureiden yhä edelleen kasvava suosio.

Crown on vuodesta 2005 alkaen jakanut perusrakenteensa Lexus GS:n kanssa. Lopun alku on ollut nähtävissä jo tovin, sillä GS:n tuotannon päättymisestä kerrottiin huhtikuussa.

Uusi elämä katumaasturina?

Japanilaisjulkaisun tietojen mukaan Crown-nimi ei kuitenkaan olisi katoamassa minnekään.

Crown saanee näillä näkymin uuden elämän tulevassa katumaasturimallissa, jonka kerrotaan pohjautuvan Toyotan Highlanderiin.

Lue myös:

    Uusimmat