Vuoden 2002 MM-lopputurnaus oli sikäli historiallinen, että ensi kertaa kisat oli jaettu kahden maan kesken. Edellisten kisojen tapaan mukana oli 32 joukkuetta, jotka oli jaettu kahdeksaan neljän joukkueen alkulohkoon. Alkulohkoista puolet pelattiin Korean ja puolet Japanin maaperällä. Epäilyistä huolimatta jako Japanin ja Etelä-Korean kesken toimi varsin kivutta ja Aasiassa vallinnut suuri jalkapalloinnostus todella näkyi lopputurnauksessa.
Kuukauden ja 64 ottelun jälkeen kesäkuun viimeisenä päivän Jokohamassa mestariksi kruunattiin viidennen kerran historian aikana Brasilia, joka kaatoi finaalissa Ronaldon kahdella osumalla Saksan 2-0. Mestari tai toinenkaan finalisti tuskin oli suuri yllätys kenellekään, mutta kuukauden aikana ehdittiin kokea monta yllättävääkin tapahtumaa.
Jo alkulohkovaiheessa nähtiin ennakoimattomia tapahtumia niin suuntaan kuin toiseenkin. Suurin shokki oli varmasti hallitsevan mestarin Ranskan tehoton konttaaminen. Ranska ei alkulohkossa saanut maaliakaan aikaiseksi ja jäi yhdellä pisteellään tylysti lohkonsa peränpitäjäksi ja tämä merkitsi oletetustikin päävalmentaja Roger Lemerren pikaisia lähtöpasseja. Ranskan lohkosta jatkoon selvisivät Tanska ja Senegal.
Ikuinen alisuorittaja Espanja sen sijaan selvitti alkulohkonsa puhtaalla pelillä ja saman teki omassa lohkossaan myös Brasilia. Näistä lohkoista toista jatkoon menijää jouduttiin selvittämään maalieron kautta Paraguayn ja Turkin eduksi Etelä-Afrikan ja Costa Rican jäädessä suremaan kovaa kohtaloaan.
Kotiyleisön riemuksi myös Etelä-Korea voitti alkulohkonsa tappioitta ja sai seurakseen jatkoon ehkä hiukan yllättäenkin Yhdysvallat, Portugalin ja Puolan jäädessä lohkosta rannalle.
Japanin puolella pelatuissa alkulohkoissa Saksa antoi myrskyvaroituksen heti alkuun murjomalla Saudi-Arabian Miroslav Klosen hattutempun myötä peräti maalein 8-0. Saksa jatkoi lohkosta vahvasti, kun Saudien kohtalona oli kirjata kolme tappiota yhteismaalierolla 0-12. Ainoan pistemenetyksensä Saksa koki lohkokakkosena jatkoon selviytyneelle Irlannille.
F-lohkoa kutsuttiin ennakkoon kuolemanlohkoksi ja lisäjännitettä toi vanhojen vihollisten Argentiinan ja Englannin osuminen samaan lohkoon. Ruotsin ja Nigerian täydentämä lohko oli lopulta erittäin tasainen, mutta viisi pistettä riitti jatkopaikkaan Ruotsille ja Englannille. Ratkaisuksi muodostui lopulta Englannin David Beckhamin rangaistuspotkumaalilla ottama voitto Argentiinasta.
Lohkovoiton vei nimiinsä myös Meksiko ennen – taas kerran – hipoen riman ylittänyttä Italiaa. Italia oli jo todella tukalassa asemassa, mutta Ecuadorin yllätysvoitto Kroatiasta alkulohkon päätöskierroksella pelasti Giovanni Trapattonin miehistön.
Korean tavoin lohkovoittoa juhlittiin myös toisella puolen merta. Japani vei H-lohkon nimiinsä ja toisena lohkosta jatkoon selviytyi Belgia, joka nousi kakkossijalle päätöskierroksen 3-2-voitolla Venäjästä.
Kuudentoista parhaan pudotuspeleissä alkulohkoissa hankitut asemat eivät enää paljoa painaneet. Vakuuttavasti jyrännyt Saksa sai tehdä täyden päivätyön ennen kuin Paraguay kukistui Oliver Neuvillen 88. minuutin osumalla. Heikommin kävi alkulohkossa mainiosti esiintyneelle Tanskalle, jota Englanti riepotti peräti lukemin 3-0. Rio Ferdinand, Michael Owen ja Emile Heskey laukoivat osumat jo ennen taukovihellystä ja nostivat odotukset saarivaltakunnassa pilviin.
Kuolemanlohkon ykkönen Ruotsi sai puolestaan maistaa äkkikuoleman katkeruutta, kun Senegal passitti länsinaapurin kotimatkalle maalein 2-1. Molemmat Senegalin osumat viimeisteli Henri Camara ja jälkimmäinen päätti ottelun jatkoajalla pelikellon näyttäessä 104. minuuttia.
Jatkoaikakaan ei tuonut ratkaisua Espanjan ja Irlannin taistoon, vaikka ibeerit olivatkin pitkään kiinni voitossa Fernando Morientesin aikaisella maalilla. Irlanti tuli kuitenkin varsinaisen peliajan viime hetkillä tasoihin Robbie Keanen rangaistuspotkuosumalla. Jo varsinaisella peliajalla Ian Harten rangaistuspotkun torjunut Iker Casillas jatkoi urotekojensa sarjaa rangaistuspotkukilpailussa ja Espanjan jatkopaikan varmisti lopulta Gaizka Mendieta upottamalla oman 11-metrisensä.
”Normaalissa” päiväjärjestyksessä edettiin sen sijaan Brasilian ja Belgian ottelussa, jonka brasilialaiset kuittasivat nimiinsä Rivaldon ja Ronaldon toisen puoliajan osumilla 2-0. Naapurusten USA:n ja Meksikon kohtaamisessa alkulohkoasetelmat nostivat Meksikon suosikiksi, mutta toisin kävi. 2-0-numerot kirjattiin taululle myös tässä ottelussa, maalit USA:lle iskivät Brian McBride ja Landon Donovan.
Japanin unelma suuresta menestyksestä kotikisoissa päättyi Turkkia vastaan. Ümit Davalan avausjakson osuma riitti jatkopaikkaan. Toinen isäntämaa Etelä-Korea sen sijaan juhli jatkopaikkaa. Italia oli pitkään kiinni voitossa Christian Vierin osumalla. Liika varmistelu kuitenkin kostautui, Seol Ki-Hyun tasoitti 88. minuutilla ja Squadra Azzurran paluulipputilauksen sinetöi Ahn Jung-Hwan 118. minuutin äkkikuolemaosumallaan.
Puolivälierien kenties ennakkoon kiintoisin kohtaaminen oli Englannin ja Brasilian välinen. Tuo ottelu jäikin historiaan, mutta kenties hiukan odottamattomalla tavalla. Rivaldo kuittasi Michael Owenin johto-osuman juuri ennen taukoa, mutta ikimuistoiseksi jää Brasilian 2-1-voittomaali, jonka Ronaldinho roikotti puolesta kentästä yli hetkeksi uinahtaneen David Seamanin.
Saksan ja USA:n kohtaaminen ei vastaavanlaista dramatiikkaa tarjonnut. Saksa teki ”tarvittavan” eli Michael Ballack iski voittoon tarvittavan yhden maalin, eikä USA vakavasti pystynyt saksalaisvoittoa lopulta uhkaamaan.
Dramatiikka sen sijaan oli pääosassa taas Etelä-Korean ja Espanjan kohtaamisessa. Joukkueet tahkosivat 120 minuuttia jatkoaikaa myöten saamatta maalia aikaiseksi. Isännät olivat ottaneet opiksi Irlannin kohtalosta, eivätkä antaneet Casillasille mahdollisuuksia torjuntoihin. Kaikki viisi laukausta sisään ja kun Espanjan Joaquin epäonnistui, olivat korealaiset välierissä.
Melkoinen ratkaisu saatiin myös viimeisessä puolivälierässä Senegalin ja Turkin välillä. Kaikki oli jo valmista jatkoajalle tilanteessa 0-0, kun Turkin Ilhan Manziz päätti toisin. Pelikello Nagai Stadiumilla Osakassa näytti jo 94 minuuttia, kun Manzizin osuma ratkaisi välieräpaikan turkkilaisille.
Välierien asetelmat olivat selvät, molemmissa oli perinteinen ennakkosuosikki vastaan suuri yllättäjä. Välierävaiheessa yllätykset myös saivat pisteen. Saksa kukisti yli 65000-päisen söulilaisyleisön pettymykseksi Etelä-Korean Michael Ballackin osumalla 1-0 ja samat numerot olivat taululla Brasilian ja Turkin kohtaamisen päätteeksi, maalintekijänä kunnostautui Ronaldo.
Pronssiottelun merkityksestä on käyty keskustelua vuosikymmeniä, mutta nyt kyseessä ei ollut kahden hävinneen maan kohtaaminen, vaan sekä korealaisille että turkkilaisille pronssimitaleilla todella oli merkitystä. Joukkueet tarjosivatkin viihdyttävän 90-minuuttisen ja viisi osumaa Turkin juhliessa ottelun päätyttyä mitaleita 3-2-voiton myötä.
Loppuottelu muistetaan Saksan kokeneen maalivahdin Oliver Kahnin virheestä – oikeastaan miehen ainoasta koko kisoissa. Kahn pudotti Rivaldon melko vaarattoman oloisen laukauksen eteensä ja kisojen maalikuninkaaksi lopulta kahdeksalla osumalla kruunattu Ronaldo kiitti lahjasta vieden Brasilian johtoon. Ronaldon toinen osuma sinetöi mestaruuden Brasilialle viidennen kerran. Joukkue voitti varsinaisella peliajalla kisojen kaikki seitsemän otteluaan maalierolla 20-4.
Vuoden 2002 MM-lopputurnaus muistetaan ennen kaikkea Etelä-Korean ja Turkin hienoista suorituksista, jotka toivat uusia tuulia maailman huipulle. Kisat jäävät historiaan myös Ronaldon kisoina; jo 1998 Ranskan lopputurnauksen piti olla Ronaldon suuri näytös, mutta täyttymyksensä kärkimies sai vasta Jokohaman finaalissa
(MTV3)