Mainos

Janne Ahosen uskomaton paljastus: Hyppäsin mäkeä humalassa!

Suomalaisten mäkimiesten alkoholinkäytöstä saatiin maanantaina uutta tietoa, kun Janne Ahonen julkisti elämästään kertovan Kuningaskotka-kirjan.

Kirja paljastaa, etteivät Matti Nykänen ja Harri Olli suinkaan ole ainoat alkoholin houkutuksiin langenneet mäkikotkat, vaan myös Ahonen on yhdessä joukkuetovereidensa kanssa joskus lipsunut nollalinjasta.

Hurjin paljastus koskee Ahosen uran ikimuistoisinta hyppyä, Slovenian Planican jättimäen 240-metristä maailmanennätyshyppyä, jonka Ahonen kaatui rajusti alastulossa vuonna 2005.

Ahonen kieltäytyi kylkiluunsa murtumisesta ja häntäluuhunsa saamastaan tärskystä huolimatta menemästä kaatumisensa jälkeen hoidettavaksi paikalliseen sairaalaan, koska oli kisaa edeltävänä iltana ryypiskellyt yhdessä joukkuetoverinsa Risto Jussilaisen kanssa yhteensä 24 tölkkiä olutta.

– Uskon, että sairaalassa olisi mitattu veren alkoholiprosentti. Enkä ole yhtään saletti, ettei alkoholia olisi minun verestäni vielä löytynyt. Ei tietenkään paljon, mutta neula olisi todennäköisesti ainakin värähtänyt. Se siitä olisi puuttunutkin. Voi jumalauta että on ollut äijällä joskus niukasti järkeä päässä, Ahonen kertoo kirjassaan.

Kaljat oli alun perin ostettu seuraavan illan kaudenpäättäjäisiä varten, mutta mäkimiehet korkkasivat yhtä iltaa liian aikaisin.

– Rise hoki sitä ikuista itsepetosklassikkoaan, että eihän niitä kaikkia heti ole pakko juoda. Niin, eipä, Ahonen toteaa.

Kaduttaa valtavasti

Ahosen mukaan kilpailua edeltänyt känni-ilta vaikutti omalta osaltaan hypyn venymiseen ennätyspituuksille.

– En ikinä enää tekisi mitään niin tyhmää. Toisaalta se typerä käytös aiheutti valtavaa syyllisyydentunnetta. Ilman sitä tunnetta en olisi ikinä hypännyt niin pitkälle, Ahonen kertoo.

Suomen mäkimaajoukkueen entinen päävalmentaja Tommi Nikunen syyttää samassa kirjassa maajoukkueen urheilijoita humalassa hyppäämisestä vaisusti sujuneessa Puolan Zakopanen maailmancupissa 27. tammikuuta 2008. Näin Kuningaskotka-kirja kertoo tapahtumista:

Tällä kertaa Nikunen ei tarvinnut näkö- vaan hajuaistia tajutakseen, missä oli epäonnistuttu. Nyt ei voinut mitään laittaa tuuli- vaan huuliraon piikkiin. Kun joukkue saapui aamulla mäelle, päävalmentaja ei voinut välttyä huomaamasta, miten vahvasti hyppääjien silmät punottivat.

- Osa oli vielä ihan kännissä ja Ahonen kaikilla tavoin pahimmasta päästä. Olin aivan helvetin pettynyt, Nikunen kertoo.

Mutta kilpailtava oli, joten Nikunen pääsi ripittämään langenneita poikiaan vasta kilpailun jälkeen.

- Silloin teki mieli kertoa toimittajille ihan suoraan, että muuten olisi voinut mennäkin hyvin, mutta kun pojat hyppäsivät juovuksissa, Nikunen lataa..

Muutkin ryyppäävät

Vaikka urheilijoiden alkoholinkäyttö on yleensä vaiettu tabu, esiintyy sitä muissakin mäkihyppyjoukkueissa.

– On hyvä muistaa, ettei Suomen jengi todellakaan mikään poikkeustapaus lajissa ole ollut, ei näissäkään asioissa. Kaikki joukkueet nollaavat mäkihypyssä joskus paineita alkoholin avulla. Siitä saa yleisö pitää tai olla pitämättä, mutta niin se vain on. Ja niin se tulee olemaan, Ahonen linjaa.

Eräs kirjassa kerrottu kevyempi tarina sijoittuu grillikioskin jonoon:

– Grillijonossa paikallinen verbaalikyky tunnisti kuuluisan jonottajan ja aloitti armottoman päänaukomisen. Tuli Ahosen vuoro. Hän kysyi kaverilta kohteliaasti, mitä tälle saisi olla. Kaveri sanoi haluavansa lihapiirakan.

– Ostin kaikki sen paikan lihapiirakat ja heitin ne roskiin. Niitä oli 70, Ahonen kertoo kirjassaan.

Ahonen on tehnyt maanantaina julkistetun kirjan yhdessä urheilutoimittaja Pekka Holopaisen kanssa. Kirjan nimi Kuningaskotka on lähtöisin Jani Uotilan MTV3-kanavan mäkihyppyselostuksissa Ahoselle antamasta lempinimestä.

Janne Ahosen kuuluisa kaatuminen Planican lentomäessä

Katsomo-video ei ole saatavilla

Janne Ahosen Kuningaskotka-blogiMTV3:n blogit-sivuilla.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja