Jani Toivola näyttelee uudessa elokuvassa: Poliitikon ja näyttelijän työ yhdistyvät mutkattomasti

Poliitikko ja näyttelijä Jani Toivola tähdittää Dome Karukosken ohjaamaa Leijonasydän-elokuvaa, joka saa ensi-iltansa syksyllä 2013. Kiireistä kansanedustajan arkea elävä Toivola vakuuttaa AVAlle, että pienet elokuvaroolit on mahdollista yhdistää poliittiseen uraan onnistuneesti.

Kansanedustaja ja näyttelijä Jani Toivola, 34, on mukana syksyllä 2013 ensi-iltansa saavassa Leijonasydän-elokuvassa, joka pureutuu suvaitsevaisuuteen. Pienen sivuroolin elokuvassa näyttelevä Toivola odottaa elokuvalta paljon.

Suvaitsevaisuus ja erilaisuuden kohtaaminen puhuttelee

Ensimmäisenä tummaihoisena Suomen historiassa vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Uudenmaan vaalipiiristä eduskuntaan valittu Toivola pitää Leijonasydän-elokuvan taustalla eläviä teemoja erityisen tärkeinä.

– Teemat ovat erittäin tärkeitä. Teen nykyään näiden samojen teemojen eteen töitä päivittäin kansanedustajana, Toivola toteaa.

Elokuvan taustalla olevat suuret tunteet tekivät Toivolan päätöksestä lähteä mukaan helpon.

– Lähdin mukaan, koska elokuvan teemat suvaitsevaisuudesta ja erilaisuuden kohtaamisesta ovat todella tärkeitä. Kulttuurierot, erilaiset arvomaailmat ja sitä kautta suomalaisuuden kuvat, ovat tämän ajan merkittävimpiä arvokysymyksiä. Uskon, että elokuvalla ja muilla raiteilla on suuri rooli näistä asioista puhuttaessa. Tarinassa on voimaa ja kykyä avata ihmisten silmiä. Tämä elokuva varmasti herättää paljon ajatuksia ja osoittaa myös, että mikään ei ole mustavalkoista. Erilaisuus ei myöskään tee ihmisestä pyhää tai täydellistä, Toivola muistuttaa.

Roolihahmot tuovat elämään uusia ulottuvuuksia

Toivola kertoo, että roolihahmot saavat näyttelijänsä ajattelemaan paljon. Roolihahmon näyttelijän mielessä herättämät ajatukset jalostuvat vähitellen.

Leijonasydän-elokuvassa kansanedustaja näyttelee elokuvan päähenkilön, Sarin entistä puolisoa. Roolihahmoilla on yhteinen lapsi.

– Yhteinen historia neuvoo meidät edelleen yhteen, mutta kohtaamiset eivät ole kivuttomia. Olen elokuvassa vain erittäin pienessä sivuroolissa, Toivola tarkentaa.

– Hahmo on täysin fiktiivinen ja sellaisena sitä näyttelijänä lähestyin. Olemme molemmat miehiä ja molemmat tavalla tai toisella joutuneet pohtimaan suomalaista identiteettiämme, Toivola kertoo.

Pienikin rooli herättää näyttelijässä ajatuksia, joista voi ammentaa jatkossa muillakin elämän osa-alueilla.

– Olen niin pienessä roolissa, että kokemus ei olllut turhan rankka. Toki jokainen rooli herättää aina uusia ajatuksia. Päänäyttelijöille matka on varmasti ollut voimakas kokemus. Itse jäin pohtimaan nimenomaan lapsen asemaa ja mahdollisuuksia rakentaa omaa identiteettiään turvassa ihmisten rajaavilta asenteilta. Jokaisen lapsen tulisi saada kokea olevansa hyväksytty juuri sellaisena kuin on, Toivola muistuttaa.

Näytteleminen ja politiikka on mahdollista yhdistää

Toivola painottaa, että vaikka hän otti vastaan pienen elokuvaroolin, on hänen päätyönsä toimia kansanedustajana.

– Päätyöni on ehdottomasti kansanedustajuus ja se vie suurimman osan ajastani. Tässä elokuvassa minulla oli kaksi kuvauspäivää eli noin kymmenen tuntia kuvauksia. Kävin asian itseni kanssa vahvasti läpi lähtiessäni ehdokkaaksi. Se oli tietynlainen hyvästijättö näyttelijän elämälle, Toivola toteaa.

Vahvuuksiaan harvoin pääsee kuitenkaan karkuun. Politiikkaan lähteneen Toivolan kohdalla se tarkoittaa sitä, että hän tarttuu poliitikkonakin välillä projekteihin, joissa pääsee toteuttamaan vahvaa osaamistaan taiteen alalla – ja ammentamaan tästä aineksia myös politiikkaan.

– Toki minussa edelleen elää taiteilija. Se on iso osa omaa persoonani ja vahvuuteni myös politiikassa. Taide on suuri yhteiskunnan tulkki ja huomioiden tekijä. Välillä lähden joihinkin perinteisen kansanedustajuuden ulkopuolisiin projekteihin mukaan, jos koen että asia on minulle itselleni tärkeä tai liittyy tavalla tai toisella arvoihin ja asioihin, joita pyrin edistämään myös työssäni yhteiskunnallisena vaikuttajana. On tärkeää myös haastaa kansanedustajan roolia ja sitä, mitä se voisi tulevaisuudessa parhaimmillaan olla. Maailma muuttuu ja politiikka sen mukana, Toivola muistuttaa.

Tällä hetkellä politiikka vie kuitenkin pidemmän korren, mitä Toivolan valintoihin tulee.

– Nyt olen täysillä politiikassa. Nautin työstäni valtavasti ja koen itseni etuoikeutetuksi, kansanedustaja hymyilee.

AVA

Kuvat: Jaana Rannikko / Helsinki-filmi Oy,Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja