Mainos

Jämin liidinturma: Varmistaja yritti keskeyttää lentoonlähdön

Poliisi jatkaa Jämissä lauantaina sattuneen riippuliidinonnettomuuden tutkimuksia.

Turmassa kuoli vuonna 1949 syntynyt parkanolainen mies.  

Turmassa yli 50 metrin korkeuteen mönkijällä hinattu liidin syöksyi rajusti maahan.

Poliisin mukaan riippuliitimen lentoonlähtö oli aloitettu kääntöpyörähinausmenetelmällä, jossa käytetään noin kilometrin mittaista narua. Narun toinen pää oli kiinnitetty hinauskytkimen avulla lentäjän rintaan ja toinen pää hinausradan toisessa päässä odottavaan mönkijään.

Lähtö oli sujunut alkuun normaalisti. Kun liidin saavutti noin 50 metrin korkeuden, nousi sen oikea siipi ja liidin alkoi kääntyä poikittain aiheuttaen niin sanotun lockout-tilan.

Lockout-tilassa liidin ajautuu poispäin hinauslinjalta jatkuvasti kasvavassa käännöksessä, jota pilotin painonsiirto ei pysty korjaamaan, ellei hinausvoimaa saada riittävän ajoissa pienennettyä riittävästi.

Rikoskomisario Leo Tusa kertoo MTV Uutisille, että tässä vaiheessa paikalla ollut varmistajahenkilö päätti, että suoritus keskeytetään. Hän käski mönkijänkuljettajaa irrottamaan hinausnarun. Narun irrotuksesta huolimatta riippuliidin syöksyi suoraan maahan.

Poliisi jatkaa onnettomuuden tutkintaa yhteistyössä Onnettomuustutkintakeskuksen kanssa. Onnettomuustutkinta pyrkii muun muassa selvittämään, oliko Aeros Combat -merkkisessä liitimessä sellaista teknistä vikaa, mikä olisi voinut aiheuttaa turman.

Oikeuslääketieteellisessä ruumiinavauksessa pyritään selvittämään, että onko onnettomuuden kulkuun voinut liittyä esimerkiksi sairauskohtaus. Samalla selvitetään uhrin kuolinsyy.

Tämänhetkisten tietojen mukaan olosuhteet olivat turma-aikaan olleet hyvät, mutta alueella oli ollut ajoittaisia tuulenpuuskia. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.