Laskuvarjohyppääjä juuttui 20 000 voltin sähkölinjaan pää alaspäin Asikkalassa

Asiakkalassa tapahtui tänä aamuna vaaratilanne, kun laskuvarjohyppääjä takertui laskeutuessaan sähkölinjoihin.

Hyppääjä jumiutui sähkölinjoihin varjostaan, eikä ihminen itse osunut sähköjohtoon, kertoo Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Jari Vornanen.

– Jostain syystä laskuvarjohyppääjä ajautui lentokentän ohi ja jäi roikkumaan 20 kilovoltin sähkölinjaan. Varjo tarttui linjaan, joten hyppääjä säästyi sähköiskuvammoilta, Vornanen kertoo MTV Uutisille.

"Olisi voinut käydä pahemminkin"

Joidenkin kilometrien päässä tapahtumapaikalta asuva Timo kertoo MTV Uutisille, että osui tapahtumapaikalle ajaessaan pellolleen laskeutunutta toista laskuvarjohyppääjää lentokentälle.

Kun he saapuivat paikalle oli pelastuslaitos jo selvittämässä asiaa. Hyppääjä roikkui langoista pää alaspäin sähköjohdoissa.

– Olisi voinut käydä pahemminkin, hän pohti.

Virrat poikki

Myös pelastuslaitoksella ollaan sitä mieltä, että tilanteessa olisi voinut käydä pahemmin. Vornanen kertoo, että sähköjohdoissa oli muovinen eristys, mutta mahdollisten pinnoitteen hiertymien ja vastaavien seikkojen vuoksi tilanteessa oltiin varuillaan.

Pelastuslaitos kutsui hätiin sähkölaitoksen työläiset, jotka sammuttivat virrat johdosta.

–Tovin odottelun jälkeen saatiin sähköt pois. Meillä oli puheyhteys koko ajan. Sen verran kova sähkövirta siinä kulkee, ettei uskalleta lähteä tuosta vain koskemaan.

Tapahtumapaikan lähistöllä on Vesivehmaan lentokenttä.

Pelastuksen hoiti lopulta nostolavayksikkö.

Tapahtunutta todistaneen Timon mukaan pelastustöissä meni hänen käsityksensä mukaan toista tuntia, ja hänen kotonaan sähköt olivat operaation takia poikki noin 40 minuuttia. Lisäksi pelastuslaitoksen nosturiauto esti liikenteen joksikin aikaa.

Silminnäkijä: Nuori hyppääjä

Silminnäkijän käsitys on, että lankoihin kiinni jäi alaikäinen laskuvarjohyppääjä, joka oli ensimmäistä kertaa hyppäämässä yksin. Pelastuslaitos ei kommentoi hyppääjän ikää.

Hyppääjä ei palomestarin tietojen mukaan loukkaantunut tilanteessa pahemmin.

Vornasen mukaan hyppääjiä pelastetaan toisinaan esimerkiksi puista. Sähkölinjoista pelastuksia tehdään harvemmin.

Pelastuslaitos ei osaa sanoa, minkä takia laskuvarjohyppääjän alastulo päättyi sähköjohtoihin. Päivä oli pilvinen ja puuskainen, joten mahdollisesti hankalilla sääolosuhteilla oli tekemistä asian kanssa.

Pelastuslaitokselta kerrotaan, ettei varjo ollut solmussa, vaan kun henkilö saatiin pois kiipelistä, lähti varjokin itsekseen liikkeelle tuulen mukana.

Juttua päivitetty 17.10. kello 17.50 silminnäkijähavainnoin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja