Tämän vuoksi tuhoisan Beryl-hurrikaanin reitti on pahin mahdollinen

Tuhoisa Beryl lähestyy Jamaikaa – Pekka Pouta arvioi ennätyksellisen hurrikaanin seurauksia 6:26
Pekka Pouta havainnollistaa, miksi Beryl-hurrikaanin reitti saattaa olla Jamaikalle katastrofaalinen.

Jamaikalla valmistaudutaan ennätyshurrikaanin saapumiseen keskiviikkona. 

Karibianmeren alueella riehuva hurrikaani Beryl on vaatinut toistaiseksi ainakin seitsemän ihmisen hengen, kertovat alueen viranomaiset. 

Aiemmin viitosluokan hurrikaaniksi äitynyt Beryl on Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen (NHC) mukaan heikentynyt nelosluokan hurrikaaniksi.

Jamaikaa kohti etenevä hurrikaanirintama kuitenkin voi edelleen aiheuttaa massiivista tuhoa Väli-Amerikan saarilla. Meteorologi Pekka Pouta sanoo, että Berylin reitti on Jamaikan kannalta pahin mahdollinen. 

Pouta näyttää artikkelin videolla, miksi hurrikaani uhkaa erityisesti Jamaikaa. 

Ennusteiden mukaan tänään illalla Suomen aikaa Beryl kulkee aivan Jamaikan ohi saaren eteläpuolelta. Tällöin lämmin meri pitää yllä hurrikaania, eikä se pääse heikkenemään kuten mantereella. 

– Kertyvä sademäärä on aivan valtava. Ennustemallit antavat vuorokauden sademääräksi 200–300 millimetriä koko Jamaikalle, Pouta toteaa. 

– Sitä ei ymmärräkään, kuinka paljon se on. 10 millimetriä on yksi ämpärillinen neliömetrille, 200 millimetriä on 20 ämpärillistä. 

Poudan mukaan pahoilta tulvilta ei voida Jamaikassa välttyä mitenkään vuoristojen ympäröimässä pääkaupungissa Kingstonissa, jossa asuu noin puolet maan väestöstä.

Ennätyksellinen hurrikaani

Valtavan sademäärän lisäksi vaikeuksia Jamaikalle aiheuttaa tuuli, joka voi yltyä nelosluokankin hurrikaanissa 59 metriin sekunnissa. 

Viitosluokan hurrikaanissa tuulet saattavat olla jopa 70 metriä sekunnissa. 

– Se tarkoittaa aika lailla täystuhoa, Pouta sanoo. 

Pouta sanoo Berylin olevan ennätyksellinen myrsky. Koskaan aikaisemmin vielä heinäkuussa ei olla nähty edes kolmosluokan hurrikaania. Myräkkä oli myös mittaushistorian ensimmäinen kesäkuussa nelosluokkaan äitynyt hurrikaani.

– Tällaista ei ole ollut koskaan. Tämä on voimakkain myrsky koskaan näin aikaisin. 

NHC:n johtaja Michael Brennan on kehottanut jamaikalaisia suojautumaan koko keskiviikon ajaksi. NHC on kuvaillut myrskyä mahdollisesti katastrofaaliseksi.

Jamaikalla on tehty hätävarmistelutoimia Berylin lähestyessä. Ihmiset turvasivat kotejaan ja vetivät veneensä vesiltä.

Jamaikan pääministeri Andrew Holness kehotti viestipalvelu X:ssä kaikkien jamaikalaisten varaamaan itselleen ruokaa, akkuja, kynttilöitä ja vettä sekä turvaamaan tärkeät asiakirjat. 

Lue myös:

    Uusimmat