Hurrikaani Beryl riehuu Karibialla– tuhosi matkallaan lähes kaikki rakennukset pieneltä saarelta

Hurrikaani Beryl lähestymässä Jamaikaa – Karibian alueen suurlähettiläs MTV:n haastattelussa 3:01
Hurrikaani Beryl lähestymässä Jamaikaa – Karibian alueen suurlähettiläs MTV:n haastattelussa

Hirmumyrsky Beryl etenee kohti Jamaikaa itäisellä Karibianmerellä. Myrskyn ennustetaan saapuvan Jamaikalle keskiviikkona paikallista aikaa.

Jamaikalla on tällä hetkellä neljä suomalaista, jotka ovat tehneet matkustusilmoituksen Ulkoministeriölle, kertoo Karibian alueen suurlähettiläs Pertti Ikonen MTV Uutisille puhelimitse Suomesta.

– Ne, jotka eivät tee ilmoitusta, niin heistä emme voi tietää mitään, että on hirveän järkevää tehdä matkustusilmoitus, kun tuollaiselle riskialttiille alueelle lähtee.

Ikosen mukaan kaikille matkustusilmoituksen tehneille on lähetetty ilmoitus, jossa ohjeistetaan varautumaan hirmumyrskyyn sekä noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita.

0307 kartta beryl hurrikaani jamaika
Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen (NHC) mukaan trooppiset myrskytuulet saapuivat Jamaikan itäosiin keskiviikkona iltapäivällä Suomen aikaa.

 

Aiheuttanut merkittävää tuhoa

Saint Vincentin ja Grenadan välistä pyyhkäissyt hirmumyrsky on viranomaisten mukaan vienyt ainakin kolmen ihmisen hengen Grenadassa, kolmen Venezuelassa sekä yhden ihmisen hengen Saint Vincentissä.

Grenadasta sunnuntaina Suomeen palannut Ikonen sanoo, että myrskyyn varauduttiin siellä muun muassa peittämällä levyillä kauppojen ikkunoita.

– Kyllä siellä hyvin ryhdyttiin kyllä varustautumaan. Nämä maat ovat näihin tottuneet, niin siellä kyllä nykyään hakeudutaan aika hyvin suojaan.

Hirmumyrsky aiheutti merkittävää tuhoa myös Saint Vincentin eteläpuolella sijaitsevan ja Pohjois-Grenadiinien saariryhmään kuuluvalla pienellä Union-saarella.

– 90 prosenttia rakennuksista on siellä tuhoutunut, mutta ilmeisesti ihmiset oli ehditty evakuoida, koska kuolonuhreja on ihan muutama, kertoo Ikonen.

Aiemmin viitosluokan hurrikaaniksi äitynyt Beryl on Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen (NHC) mukaan heikentynyt nelosluokan hurrikaaniksi.

– Toivotaan nyt, että se yhä heikkenee ennen kuin se Jamaikalle iskee, Ikonen sanoo.

 

Lue myös:

    Uusimmat