Jalkapalloa mullistavaa uudistusta ajetaan sisään – Lähde: "Wenger-sääntö" käyttöön jo ensi kaudella Ruotsissa

Qatarin MM-kisoissa on käytössä puoliautomaattinen paitsio 1:33
Viime vuoden MM-kisoissa käytössä oli niin sanottu puoliautomaattinen paitsio – näin se toimii

Fifan kaavailemaa uutta paitsiosäännön tulkintaa kokeillaan ensi kaudella Ruotsissa. Säännön voi olettaa kasvattavan maalimääriä ja suosivan hyökkäävää joukkuetta merkittävällä tavalla nykytulkintaan verrattuna.

Nykyisin Fifalle kehitysjohtajana työskentelevän valmentajalegendan Arsene Wengerin kaavailema paitsiosäännön uusi tulkinta aiotaan ottaa kokeiluun Ruotsissa. Uudessa tulkinnassa hyökkäävän pelaajan katsotaan olevan paitsiossa syöttöhetkellä vasta silloin, jos hän on kokonaan ohittanut vastustajan toiseksi alimman pelaajan muodostaman paitsiolinjan.

Nykyisellä sääntötulkinnalla hyökkäävä pelaaja on paitsiossa, jos jokin osa hänen kehostaan, jolla palloa on sallittua pelata, on irti vastustajan toiseksi alimman pelaajan muodostamasta paitsiolinjasta.

Fifan ajamalla sääntömuutoksella helpotetaan merkittävällä tavalla hyökkääjän asemaa paitsiolinjassa ja samalla vaikeutetaan edelleen niin sanotun paitsioansan virittämistä. Sääntömuutoksella on tarkoitus myös helpottaa erotuomarien toimintaa ja selkeyttää paitsioiden videotarkistuksia.

Fifa ja jalkapallon virallisista säännöistä vastaava IFAB ottavat "Wenger-säännön" kokeiluun ensimmäistä kertaa Ruotsin alle 21-vuotiaiden miesten ja alle 19-vuotiaiden naisten sarjoissa ensi kaudella. DirecTV Sportsin mukaan kokeilua aiotaan laajentaa myös Hollantiin ja Italiaan.

Asiasta uutisoivat useat uutissivustot DirecTV Sportsin tietoja siteeraten.

Wenger esitteli sääntöuudistusta Fifalle alun perin vuonna 2021 ja olisi halunnut saada uuden tulkinnan käyttöön jo vuoden 2022 MM-kisoissa, mutta aikataulu radikaalille muutokselle miesten arvokisoihin osoittautui mahdottomaksi.

Mikäli kokeilut osoittautuvat onnistuneiksi, Fifan suunnitelmissa on muuttaa paitsiosääntöä lopulta maailmanlaajuisesti Wengerin tulkinnan mukaiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat