Mainos

Jaetun Kyproksen johtajat saattavat tavata uudelleen

Saaren kreikkalais- ja turkkilaisosien johtajat tapasivat viimeksi vuonna 2004. Kyproksenkreikkalaiset äänestivät saaren yhdistämistä vastaan kolme vuotta sitten, mutta turkkilaispuoli oli yhdistymisen kannalla.

Kyproksen kreikkalais- ja turkkilaisosien johtajien tapaaminen ei ole tuonut edistystä saaren jakokiistaan. Kyproksen presidentti Tassos Papadopoulos ja kyproksenturkkilaisten johtaja Mehmet Ali Talat sopivat ainoastaan "tapaavansa uudelleen, kun se on tarkoituksenmukaista".

Papadopoulos ja Talat tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa yli vuoteen.

Kyproksenkreikkalaiset hylkäsivät kolme vuotta sitten kansanäänestyksessä YK-suunnitelman saaren yhdistämisestä. Kyproksenturkkilaiset olisivat suunnitelman hyväksyneet.

Kyproksessa asuvan suomalaisasiantuntijan mukaan Papadopoulosin ja Talatin tapaamiseen ei ole rehellistä ladata juuri minkäänlaisia odotuksia.

- Jos nyt päästäisiin edes siihen, että keskustellaan keskusteluista. Tähän mennessä niin pientä teknistä kysymystä ei ole ollutkaan, etteikö siitä olisi saatu riitaa aikaiseksi, kertoi saaren turkkilaispuolella Lähi-idän yliopistossa kansainvälistä politiikkaa opettava professori Jouni Suistola.

Suistola allekirjoittaa tulkinnat, joiden mukaan Kyproksen pysyvä jako kahteen valtioon tulevaisuudessa ei ole viime vuosina tullut ainakaan epätodennäköisemmäksi. Turkkilaispuolen asukkaat pettyivät raskaasti, kun yhdistymiseen tähtäävä YK-suunnitelma kaatui kansanäänestyksessä kreikkalaispuolella keväällä 2004.

Turkkilaispuolella suunnitelma sai äänestäjien enemmistön tuen, mutta nyt yhdistymisen suosio on hiipunut. EU:n lupailema turkkilaisosan eristämisen lopettaminenkaan ei ole edistynyt siihen malliin kuin kansanäänestyksen yhteydessä lupailtiin.

- Se on vähän niin, että jos kosii ja saa rukkaset, niin se siitä sitten, Suistola kuvailee.

Myös kyproksenkreikkalaisella puolella on ryhdytty kyseenalaistamaan lähes pyhää yhdistymistavoitetta. Sikäläinen eurokansanedustaja Marios Matsakis kohahdutti viime viikolla vihjaamalla, että saaren jako olisi kenties sittenkin paras tie eteenpäin.

Samaan aikaan kun poliittinen prosessi junnaa parhaimmillaan vain paikallaan, yhteydet ruohonjuuritasolla pysyvät vilkkaina. Tuhannet turkkilaispuolen asukkaat matkaavat päivittäin Kyprosta jakavan vihreän linjan yli töihin kreikkalaispuolelle. Kauppiaat ja yrittäjät ovat kampanjoineet äänekkäästi kulkuesteiden purkamisen puolesta pääkaupungin Nikosian keskustassa.

Kuvaavaa on myös, että tapaamista isännöinyt YK:n rauhanturvatoiminnasta saarella vastaava Micahel Möller tyytyi toteamaan neuvotteluista uutistoimistoille vain sen, että on "yleensäkin aina optimistinen".

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.