Jack Osbourne saa tukea MS-tautiinsa suomalaislaulajalta

Laulaja Saija Varjus sai itse MS-diagnoosin 33-vuotiaana, kahden pienen lapsen äitinä.

Saija Varjus on yksi Suomen tunnetuimmista MS-tautia sairastavista henkilöistä. Vuoden 1996 tangokuningatar on oppinut elämään tautinsa kanssa, sillä eteläpohjalaiseen tyyliin periksi ei anneta. Hän osaa kuitenkin asettua myös kuuluisan rocktähden Ozzy Osbournen Jack-pojan saappaisiin. Tämä sai oman MS-diagnoosinsa toukokuun alussa.

– Voi ei, että Ozzyn pojalla on tämä sama juttu? Paljon voimia hänelle, Saija kertoo MTV3.fille.

Kun Saija Varjuksen oma tauti diagnosoitiin tammikuussa 1998, oli hän kovassa nousukiidossa oleva tangokuningatar, jonka kotona odotti kaksi pientä lasta. MS-tauti oli alkanut oireilemaan silmähermon tulehduksella ja kovilla päänsäryillä. Silmälääkäri passitti nuoren äidin tutkimuksiin Turun yliopistolliseen keskussairaalaan. Saija ei malttanut kuitenkaan odottaa Turussa tehtäviä jatkotutkimuksia, vaan suuntasi saman tien Helsinkiin magneettikuvauksiin. Magneettikuvaukset paljastivat pari vuotta aiemmin tangokuningattareksi kruunatun laulajan sairastuneen multippeliskleroosiin eli keskushermoston pesäkovettumatautiin.

– En halunnut kuitenkaan antaa periksi sairaudelle, vaan jatkoin elämääni normaalisti. Uutinen oli kuitenkin sokki, enkä halunnut kertoa asiasta kuin läheisilleni. Minulla meni pitkään, ennen kuin tauti alkoi oireilla pahemmin. Sen jälkeen, kun tauti alkoi oireilla, oli asiasta pakko kertoa julkisuudessa, Saija paljastaa.

Nykyisin tauti on vienyt Saijan liikuntakykyä, eivätkä kymmenen kilometrin kävelylenkit koirien kanssa enää onnistu. Saija pitää kuitenkin kunnostaan huolta punttisalitreenillä ja avantouinnilla.

– En tiedä, mikä siinä on, mutta avantouinti auttaa taudin oireisiin. Nyt näin kesäkuumalla, kun luonnonvedet ovat lämmenneet, olen mennyt kotona jääkylmään kylpyyn. Se auttaa ja jaksaa taas, Saija paljastaa.

Taudin myötä Saija on joutunut luopumaan myös pianonsoitosta, koska nuottien seuraaminen on vaikeaa. Toisesta rakkaasta harrastuksestaan, eli maalaamisesta, Saijan ei ole vielä täytynyt luopua.

– Tämä tauti etenee hitaasti, mutta varmasti. Ei pidä antaa periksi, vaan jatkaa niin normaalia elämää kuin mahdollista. Tiedän, että moni diagnoosin saanut luovuttaa ja sairastuu masennukseen, mutta itse valitsin toisen tien.

– Kyllä tämä kaikki pitää itse kantaa. Totta kai ystävät ja läheiset auttavat parhaimman mukaan, mutta itse vastaat omasta itsestäsi ja hyvinvoinnistasi. Turha tukeutua kehenkään, itse pitää vain jaksaa. Niin se vain on, Saija muistuttaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat