Jaana haastaa veljensä oikeuteen – käytti huumeita ja sai vanhempien koko omaisuuden

Jaanan välit omaan veljeen ovat olleet poikki parikymmentä vuotta. Äidin ja isän jakamattoman huomion ja rahat lapsesta asti saaneelle pojalle on nyt jätetty vanhempien koko omaisuus. Seuraavaksi mennään oikeuteen.

Kun Jaana* syntyi, hän oli vanhemmilleen pettymys. Jo toinen tyttö peräkkäin! Kaksi siskosta sai tuntea huonommuuden nahoissaan heti, kun kauan odotettu kuopus ja nimen jatkaja viimein rääkäisi tiensä maailmaan.

– Vanhemmat alkoivat tehdä omaisuusjärjestelyjä veljen hyväksi välittömästi syntymän jälkeen. Kun me tytöt tappelimme viikkorahoista, pojalle työnnettiin taskut täyteen kolikoita; kun me huhkimme kotitöissä, veli sai huidella missä lie, Jaana kertoo.

– Veljemme kasvatettiin valtiaaksi ja johtajaksi.

Lempilapsi sekaantui huumeisiin

Pojan hyysääminen johti ongelmiin. Veli ei oppinut ottamaan vastuuta, kun vanhemmat maksoivat ja peittelivät virheet.

– Veli käytti ja myi huumeita. Rötökset johtivat tuomioon, mutta vankilalta hän säästyi, Jaana sanoo.

Lääkärit olivat sitä mieltä, että veli oli niin pahasti addiktoitunut vahvoihin huumeisiin, ettei luultavasti ikinä pääsisi niistä eroon.

– Aiheesta tuli perheessämme luuranko, josta ei puhuttu. Vanhemmille heidän ihmepoikansa sekaantuminen hämärähommiin oli tietysti kova pettymys.

Vanhemmat maksoivat elämisen

Veli onnistui räpiköimään tiensä kuiville – vanhempien rahoilla.

– Hänelle maksettiin opiskelut, autot ja veneet. Rahat oman talon rakentamiseen ja yrityksen perustamiseen tulivat niin ikään vanhempien kukkarosta.

Jaana sen sijaan kustansi asumisensa ja elämisensä kuin kuka tahansa muukin. Opinnot hän rahoitti lainalla.

– Kyllähän se ärsytti, että toinen vain lallatteli tiensä eteenpäin, kun itse teki töitä, Jaana sanoo.

Veljen yritys meni sittemmin konkurssiin, ja hän poistui työelämästä. Vanhemmat jatkoivat elämisen kustantamista.

Äiti ja isä kiistivät suosimisen

Kun Jaana yritti joskus puhua vanhemmilleen veljen suosimisesta, vanhemmat torjuivat syytökset voimakkaasti.

– Me tyttäret olimme aina väärässä. Äiti sai asiasta puhuttaessa hirveitä raivokohtauksia: hän mesosi, itki ja huusi. Huomio kääntyi aina pois itse asiasta.

– Meille siskoille vanhemmat eivät myöntäneet ikinä mitään, mutta heidän tuttavapiirinsä kautta saimme kuulla, että puheissamme oli perää.

Kaikki testamentattiin veljelle – Jaana ei mennyt vanhempien hautajaisiin

Jaana ei ole nähnyt veljeään yli kahteenkymmeneen vuoteen. Nyt näyttää siltä, että jos he vielä joskus tapaavat, se tapahtuu raastuvassa.

– Vanhempamme kuolivat hiljattain. Heidän jättämässään testamentissa minulle ja siskolleni kuuluville lakiosille on viitattu täysin kintaalla. Kaikki on jätetty veljelle. Menemme varmasti oikeuteen, Jaana kertoo ja lisää, että toisen siskon kanssa veli on käräjöinyt aiemminkin.

Testamentin sisältö ei tullut täytenä yllätyksenä.

– Meillä oli paljon välirikkoja vuosien varrella, ja meni pitkiä aikoja, ettemme nähneet. Vanhemmat kävivät perheeni kimppuun ja yrittivät haitata työelämän kuvioita. Heidän kaltaisensa ihmiset eivät olisi ansainneet saada lapsia ollenkaan. En käynyt heidän hautajaisissaan enkä aio mennä haudoille, Jaana selittää.

Edessä vuosien oikeustaistelu

– On sääli, että olemme vanhempien toimien takia tulleet tähän pisteeseen. Meillä oli veljen kanssa aikoinaan hyvät välit – olimme hyvin samanhenkisiä ihmisiä, Jaana sanoo.

Hän ei usko, että välit voivat enää koskaan korjaantua.

– Meininki perheessämme meni niin sairaaksi, ettei se varmaan ole mahdollista.

Perunkirjoitukset ovat parhaillaan kesken, ja pesää selvitellään.

– Edessä on vuosikausien homma – vanhemmat ovat piilottaneet omaisuutta jopa ulkomaille.

* Nimi muutettu.

Piia Simola/Studio55.fi


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja