Jaakonsaari huolestui Turkin lapsiavioliitoista: ”Islamin vanhoillinen tulkinta on saanut sijaa"

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) sanoo lapsiavioliittojen yleistyvän Turkissa. Useat ihmisoikeusjärjestöt ovat kertoneet, että Turkin hallitus ajaa useita heikennyksiä naisten ja lasten asemaan. 

Turkin perustuslakituomioistuimen heinäkuisesta linjauksesta on esitetty tulkintoja, joiden mukaan tulevaisuudessa seksi alle 15-vuotiaiden kanssa ei olisi enää rangaistavaa. Turkki on tiukasti kiistänyt tämän tulkinnan.

– Vielä ei ole mitään päteviä tietoja siitä, että tätä lakitulkintaa lapsiavioliittojen sallimisesta oltaisiin torjumassa, Jaakonsaari sanoo.

Jaakonsaaren mukaan lapsiavioliittoja solmitaan erityisesti pakolaisleireillä, joissa lasten asema on heikko. Hänen mielestään lapsiavioliittojen pelko ei ole turha muuallakaan Turkissa.

– Turkissa vanhoillisten piirien asema on vahvistunut. Islamin äärivanhoillinen tulkinta on saanut jalansijaa ja siitä on tullut entistä hyväksyttävämpää. Minun on vaikea uskoa, että lapsiavioliitoilla olisi Turkissa laajaa kannatusta. Kriisi on kuitenkin helpottanut konservatiivisen politiikan toteuttamista.

"Kansainvälinen paine suurta"

Turkissa on menossa laajoja puhdistuksia, joissa presidentti Recep Tayyip Erdoganin vastustajia häädetään yhteiskunnallisista tehtävistä. Tämä saattaa Jaakonsaaren mielestä hillitä päätöksiin kohdistuvaa kritiikkiä.

– Turkkilaiset ihmisoikeusjärjestöt ovat puuttuneet asiaan ja pitäneet sitä esillä. Kansainvälinen paine on suurta, joten toivon ettei näitä lapsiavioliittoja tulla Turkissa näkemään.

Turkki on syyttänyt Ruotsin ulkoministeri Margot Wallströmia lapsiavioliitoilla pelottelusta.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja