J-P joutuu elämään helteessä yötä päivää – "Enimmäkseen on tullut oltua Aatamin asussa"

9:05
MTV Uutiset Live kävi tutustumassa J-P:n kämppään: Näin kuuma siellä oli!

Tulevaisuuden hellekesät saavat mietteliääksi niin asukkaat, vuokraajat kuin rakennuttajatkin.

Suomen poikkeuksellisen helleputken myötä monen suomalaisen arkielämä on muuttunut epämiellyttäväksi, sillä kotien sisälämpötilat ovat nousseet korkeaksi. Optimaalinen sisälämpötila ihmiselle olisi n. 18-21 astetta, mutta harvoissa asunnoissa tämä toteutuu varsinkaan kovimmilla kesähelteillä.

Videolla tutustuimme tarkemmin J-P:seen ja selvitimme, ovatko asuntojen korkeat sisälämpötilat tulevaisuuden iso ongelma.

MTV Uutiset tapasi Helsingissä asuvan J-P Palomaan, jonka asunnon lämpötila on kohonnut pahimmillaan 32 asteeseen.

Vuokralaisella on oikeus anoa vuokranalennusta, mikäli asunnon sisälämpötila nousee kyseiseen lukuun suurimman osasta päivää. Palomaan vuokranantaja ei kuitenkaan ollut myöntynyt vuokranalennukseen.

– Yhtenä perusteluna oli, että kaikkialla on tällä hetkellä kuuma, ja että keli tulee varmasti viilentymään, Palomaa kertoo.

– Kyllähän tämä on vaikuttanut hyvinvointiin ja terveyteen. Onhan tässä enimmäkseen päivisin tullut oltua ihan Aatamin asussa, ja joitain öitä olen käynyt nukkumassa viileämmällä toimistolla. Huomasi heti, että on paljon virkeämpi vointi, vaikka nukuttuja tunteja ei olisikaan ollut yhtä paljon kuin kotona.

Nyt kotiseudulleen takaisin muuttava Palomaa kertoo, että uutta asuntoaan valitessa yhtenä tärkeänä kriteerinä oli nimenomaan asunnon maltillinen lämpötila kesähelteillä. Nyt hän jakaa muutamia vinkkejä, miten selvitä arjesta tukalassa asuinympäristössä Aatamin asussa oleskelun lisäksi.

– Jokailtaisena rutiinina minulla on ollut käydä lähiuimarannalla uimassa. Se on ollut pelastus ja pakokeino. Myös kylmät suihkut ennen nukkumaanmenoa ovat antaneet hetken helpotukset, Palomaa jatkaa.

Kyse tulevaisuuden isosta ongelmasta?

Helteinen kesä on tuonut lisäyhteydenottoja Suomen Vuokranantajat ry:lle hellealennuksien tiimoilta. Yrityksen päälakimies Tarik Ahsanullah kuitenkin toteaa, ettei toistaiseksi asiasta ole kehkeytynyt ongelmaa heille.

– Yhteydenottoja on tullut jokunen kymmen. Kun vastaamme melkein tuhanteen viestiin kuussa. Puhutaan aika pienestä määrästä.

Ahsanullah kertoo, kuinka hellealennusmenettely toimii.

– Olemme pitäneet kohtuullisena korvauksena 10 prosenttia päivävuokrasta, mikäli asunnon lämpötila ylittää suurimmassa osin päivää 32 astetta. Rahamääräisestihän ei puhuta kovin isoista summista. Tulevaisuudessa rakennuttajat joutuvat ottamaan huomion kovat kesähelteet yhä konkreettisemmin, Ahsanullah lisää.

Saton investointien liiketoimintajohtaja Arto Aalto toteaa, että helteet talvipakkasten tapaan otetaan huomioon asuntojen rakentamisessa, mutta vanhojen kohteiden tilanne on hankalampi.

Selvitimme videolla, ovatko asuntojen korkeat sisälämpötilat osa isompaa ongelmaa, sekä miten Sato aikoo ehkäistä asuntojensa liikahellettä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja