Mainos

J. Karjalaiselle Juha Vainio -palkinto

Tämän vuoden Juha Vainion Rahaston tunnustuspalkinto, 30.000 markkaa, annetaan Jukka Karjalaiselle hänen työstään suomalaisena lauluntekijänä ja sanoittajana. Palkinto luovutetaan tänä iltana Kotkan Meripäivillä järjestettävän "Käyn ahon laitaa" -konsertin yhteydessä.

Palkitsijat peustelevat valintaa sillä, että Jukka Karjalaisen tekemistä lauluista on useita kymmeniä noussut suuren yleisön rakastamiksi ikivihreiksi, eikä hittiputki ole vuosien varrella ehtynyt kuten monella muulla hänen aikalaisellaan. 44-vuotias J. Karjalainen on ollut lauluntekijä jo yli 20 vuotta ja on oman tyylilajinsa kiistaton mestari.

- Hänen teksteissään on samaa yksinkertaista naivismia kuin teiniromantiikassa ja pöytälaatikkorunoudessa. Kuitenkin useat niistä nousevat oivaltavuudessaan ja taidokkuudessaan parhaiden laulutekstien aateliin. Hänen taitonsa on siinä, että valmiina laulut antavat niin muodoltaan kuin sisällöltäänkin helpon ja soljuvan, suorastaan lapsenomaisen vaikutelman. Ne ovat aikamme kansanmusiikkia, toteaa raatina toiminut rahaston hallitus.

Karjalaisen ensimmäinen sooloalbumi oli vuonna 1981 ilmestynyt "J.Karjalainen ja Mustat Lasit". Moni levy-yhtiö oli ehtinyt hylätä tarjotut demot, jotka olivat liian omaleimaisia silloiseen punk-valtavirtaan. Biisien arvon ymmärsi lopulta Crisse Schwindtin ja Lasse Mårtensonin Kompass-levy-yhtiö. Hittiputken aloittivat tuolla levyllä "Apinaorkesteri" ja "Kolme cowboyta".

Seuraava levy, vuonna 1982 ilmestynyt "Yö kun saapuu Helsinkiin" oli Karjalaisen ja Mustat Lasit -yhtyeen todellinen läpimurtolevy. Sen suurimmiksi hiteiksi ovat nousseet "Ankkurinappi" sekä "Sankarit". Seuraava levy, vuonna 1983 ilmestynyt "Tatsum Tisal" oli ensimmäinen Poko Recordsin julkaisema, minkä jälkeen yhteistyö Pokon kanssa on jatkunut katkeamattomana. Hittiputki jatkui mm. nimikappaleella.

Sen jälkeen levyjä on ilmestynyt tasaisin 1-2 vuoden välein niin, että studiossa äänitettyjä sooloalbumeja on ilmestynyt yhteensä viisitoista kahden live-albumin sekä yhden kokoomalevyn lisäksi. Useimmat näiden levyjen hitit soivat edelleen niin radioissa kuin lauluntekijän itsensä esittäminä keikoilla.

Rahaston tunnustuspalkinnon ovat aikaisemmin saaneet: Juice Leskinen (1991), Hector (1992), Vexi Salmi (1993), Pertti Reponen (1994), Heikki Salo (1995), Gösta Sundqvist (1996), Martti Syrjä (1997), Tero Vaara (1998), Tuomari Nurmio (1999) ja Pekka Ruuska (2000). (MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.