IVO-Neste Yhtymästä Fortum

Valtion energiakonserni IVO-Neste Yhtymä ristittiin tänään Fortumiksi. Uusi nimi otettiin heti käyttöön. Nimiuudistuksesta huolimatta IVO ja Neste säilyvät tuotemarkkinoinnissa.

Fortum on suunnattu ensisijaisesti sijoittajille, ja se tulee olemaan aikanaan pörssiin vietävän yhtiön nimi. Yhtiön uusi tunnus on vihreä ympyrä, jota reunustaa sininen puolikaari. Väritys vastaa IVOn ja Nesteen värejä.

Pääjohtaja Heikki Marttisen mukaan hyviksi osoittautuneita nimiä eli IVOa ja Nestettä ei ole syytä lähteä muuttamaan myöhemminkään. Hän huomautti, että ne ovat tuttuja kuluttajille ja asiakkaille. Hänen mukaansa kuluttaja tietää harvoin muidenkaan valitsemien tuotteiden omistajan nimeä, vaan tekee ostopäätökset tuotteen ominaisuuksien perusteella. Näin esimerkiksi Nesteen huoltamot pysyvät Nesteen tunnusten alla.

-Alusta alkaen oli selvää, että yhtymän tarvitsee helpomman nimen, tiivisti Fortumin viestintäjohtaja Antti Ruuskanen. Apunimenä käytetään edelleen IVO-Neste Yhtymää tai englanniksi IVO-Neste Group.

Mainoskampanjoineen pari miljoonaa markkaa

Marttisen mukaan uuden nimen suunnittelu maksoi joitakin satoja tuhansia markkoja. Sen tarkempaa hintaa ei kerrota liikesalaisuuteen vedoten.

Uuden nimen suunnittelu ja tuleva mainoskampanja nimen tunnetuksi tekemiseksi maksavat noin 2 miljoonaa markkaa. Marttinen pitää sitä kohtuullisena hintana.

Ruuskasen mukaan uusi nimi viestii useilla Euroopan kielillä voimaa, lujuutta ja eteenpäin menoa. Hänen mukaansa se on myös hyvä pörssiyhtiön nimi, koska sitä ei tarvitse lyhentää. Uusi nimi valittiin noin 20 ehdokkaan joukosta. Nimen keksi nimen suunnittelusta vastannut Mainostoimisto Incognito. Logon ja liikemerkin on suunnitellut Art Director Keijo Vuorinen.

Samannimistä antibioottia myynnissä

Ruuskasen mukaan yhtiössä käytiin tarkoin läpi, ettei Fortum ole yhtiön nimenä entuudestaan käytössä. Hänen mukaansa käytännössä näin on, sillä erilaisilla hakusanoilla löydettiin vain samanniminen lääke ja Meksikossa toimiva rahoitusalan yhtiö - jolla silläkin on eri loppu.

Verkkohauissa Ruuskanen törmäsi myös samannimiseen orpojen ja adoptoitujen lasten asioita hoitavaan säätiöön, mutta sen uskotaan olevan kirjoitusvirhe, sillä muissa saman sivun nimissä on sama Forum.

Markkinoilla oleva lääke on tarkoitettu hengitystietulehduksiin. Fortumin hallituksen puheenjohtaja Matti Vuoria arveli, että nimi olisi jouduttu hylkäämään, jos lääke olisi osoittautunut "sensitiivisemmäksi" tuotteeksi. Vastikään nimensä muuttanut valtion televiestintäyritys Sonera joutui myöhemmin huomaamaan, että sama nimi oli jo amerikkalaisyhtiön käytössä.

Valmistautuminen jatkuu aikataulussa

Vuorian mukaan uuden energiakonsernnin valmistautuminen pörssiin vietäväksi on edennyt täysin aikataulun mukaan. Sen sijaan hän ei suostunut ottamaan kantaa siihen, olisiko listautumista siirrettävä. Hän korosti, että tämä on puhtaasti omistajan asia.

Aasian kriisi on aiheuttanut poukkoilua maailman osakemarkkinoilla. Kauppa- ja teollisuusministeriö on useaan kertaan toistanut, että yhtiö viedään pörssiin tämän vuoden aikana, jos markkinatilanne sen sallii.

Valtion omistama Fortum omistaa jo nyt lähes täysin Nesteen, koska Nesteen pienosakkaiden osakkeet ovat ennen lopullista järjestelyä sen hallussa. Ratkaisut IVOn osakkeiden vaihdosta Fortumin osakkeisiin pyritään tekemään tämän kuun aikana.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat