Ivan Puopolon kolumni: Vihapuhe siellä, vihapuhe täällä, hiiala hiiala hoi!

Vihapuheesta itseensä ottaneita auttaa suhteellisuudentajun kehittäminen, kirjoittaa MTV Uutisten kolumnisti Ivan Puopolo.

Onko sinuun iskenyt vihapuhepaniikki? Tuntuuko, että peli on menetetty? Demokratia luhistuu? Ennen oli kaikki paremmin?

Ei hätää. Tässä kätevä vihapuhepaniikin hoito-opas.

Katso ensin, mistä paniikkisi kumpuaa. Sen jälkeen lue siihen liittyvät faktat sekä hoito-ohje niin monta kertaa, että hengityksesi on tasaista.

1. Halventavaa puhetta on kaikkialla!

Eikä ole. Esimerkiksi äskettäin julkaistussa Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa tunnistettiin Twitterissä viestejä, jotka ovat halventavia tai leimaavia, tyyliin "Olet paska tyyppi". Moni eniten vihaviestejä saanut poliitikko ei edes tiennyt saaneensa niitä. Ei ihme, että mittarit hehkuvat punaisella.

Hoito: Hanki suhteellisuudentajua.

2. Vihapuhe pitää säätää laittomaksi!

Rangaistavaksi on jo säädetty kaikki sellainen puhe, mikä ylipäänsä sananvapautta nauttivassa yhteiskunnassa on mahdollista rangaistavaksi säätää.

Täällä ei saa loukata toisten kunniaa, ei saa uhata eikä vainota. Tällä ei saa kiihottaa kansanryhmää vastaan, ei saa rikkoa uskonrauhaa eikä häpäistä Suomen lippua. Tekijänoikeuslaista löytyy lisää kaikenlaisia rajoituksia.

Rangaistavan puheen ulkopuolelle jäävä puhe ei ole vihapuhetta vaan puhetta. Jonkun mielestä se voi olla huonoa käytöstä, jonkun muun mielestä ei. Mitä sitten.

Hoito: Perehdy lainsäädäntöön ja hanki suhteellisuudentajua.

3. Vihapuhe rapauttaa demokratiaa!

Höpönlöpön. Ennen vanhaan vihapuhe suollettiin ulos kirjeissä, puhelimella ja toritapahtumissa. Mitään kauheaa ei tapahtunut.

Vuonna 2017 USA:ssa korkeimman oikeuden tuomari linjasi: ”Me suojaamme oikeutta ilmaista itsellemme vastenmielisiä ajatuksia." Sananvapaus on USA:ssa maailman laajinta ja demokratia toimii mainiosti.

Hoito: Käy Amerikassa ja hanki suhteellisuudentajua.

4. Vihapuheen takia kaikki eivät kykene olemaan poliitikkoja!

Mitä sitten. Eivät kaikki kykene olemaan myöskään sairaanhoitajia tai taksikuskeja. Jos et kykene poliitikoksi, ryhdy lobbariksi, mene järjestöön tai kirjoita vaikka blogeja. Hääri taustalla.

Sitä paitsi haluamme päättäjiksi ihmisiä, joilla on korkea sietokynnys. Heidän pitää pystyä kylmänviileisiin, rationaalisiin päätöksiin, vaikka Venäjä hyökkäisi. Jos ei handlaa rumia sanoja somessa, ei taatusti kykene johtamaan maata.

Hoito: Perehdy historiaan ja hanki suhteellisuudentajua.

5. Ihmisten pitää käyttäytyä paremmin!

Se olisikin mukavaa. Ei muuta kuin kouluttamaan muita.

On myös mahdollista olla olematta tekemisissä niiden kanssa, jotka eivät miellytä. Blokkaa, hiljennä, sulje kone.

Kannattaa pitää mielessä, että vapaassa yhteiskunnassa ihmiset päättävät itse omasta käytöksestään. Jos se ei ole laitonta, sen saa tehdä.

Muiden valinnoista ei ole pakko pitää, mutta on pakko hyväksyä, että myös muilla on valintoihinsa oikeus.

Hoito: Älä ole totalitaristi ja hanki suhteellisuudentajua.

Juttua korjattu 20.10.2019 klo 10.24: Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa tunnistettiin Twitteristä viestejä, jotka ovat halventavia tai leimaavia. Tutkimus ei väitä, että nämä Twitteristä tunnistetut viestit ovat vihapuhetta. 

Lue myös:

    Uusimmat