Mainos

Itsenäisyysäänestys lähestyy – Espanjan poliisi pidätti Katalonian varapresidentin avustajan

Espanjassa santarmit ovat pidättäneet Katalonian varapresidentin kakkosmiehen Josep Maria Joven, kertovat poliisi ja Katalonian aluehallinto.

Lisäksi poliisi on pidättänyt 11 muuta ihmistä, joista kolme toimii poliisilähteiden mukaan Joven tavoin Katalonian varapresidentin Oriol Junquerasin alaisuudessa. Pidätyksistä kertovat muun muassa espanjalaiset El Pais ja La Vanguardia -lehdet.

Pidätykset liittyvät kasvaneisiin jännitteisiin aluehallinnon suunnitelmista järjestää kansanäänestys itsenäistymisestä lokakuun 1. päivänä. Espanjan keskushallinto pitää äänestystä laittomana, ja samaan tulokseen on tullut myös maan perustuslakituomioistuin.

Joven pidätyksen syyt eivät ole täysin selvillä. Espanjan keskushallinto on tosin jo aiemmin varoittanut, että itsenäisyysäänestyksen toteutumisessa avustavia viranomaisia saattavat uhata rikossyytteet.

Santarmit ovat myös tehneet etsintöjä yhdeksässä Katalonian aluehallinnon toimistoon Barcelonassa, kertoo El Pais.

Useat sadat ihmiset ovat kokoontuneet protestoimaan itsenäisyysäänestyksen estämiseen tähtääviä toimia kaduille Barcelonassa. Mielenosoittajat kantavat kylttejä, joissa lukee "itsenäisyys" ja "me aiomme äänestää".

Espanjan keskushallinto päätti aiemmin ottaa hallintaansa Katalonian itsehallintoalueen raha-asioita estääkseen varojen käyttämistä itsenäisyysäänestykseen. Päätös on herättänyt huolta muun muassa Katalonian julkisen puolen työntekijöiden palkanmaksusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.