Itse pyydystetty kala maistuu parhaimmalta

Vihdin Nummelaan Enäjärvelle on pääkaupungista matkaa vain vajaat 50 kilometriä. Perillä kohtaa Suomen suvisen luonnon, jossa kesähuvilat ja muut rakennukset on sijoitettu niin, että ne kätkeytyvät lehvästön taakse. Mustarastaan huilu soi jossakin lähitienoilla, muuten hiljaisuus on miltei rikkumaton. Pieni orava vilistää puusta toiseen; järvellä soutavat silkkiuikut.

Nautin Saunarannan menun Enäjärven rannalla sijaitsevassa Liikuntasammossa. Suvidrinkki tarjottiin Sinisessä huvimajassa ja sen jälkeen tutustuttiin elämyssaunaan. Saunojat lekottelevat siellä kukin omassa "keinutuolissaan" istuen ja rentouttavaa musiikkia kuunnellen. Pyöreässä saunassa on kiukaan ympärillä yhdeksän istuinta. Idean "isä" on Liikuntasammon toimitusjohtaja Pentti Lagus, joka on hakenut patenttia keksinnölleen. Päivällisen rantakeittiömestarina toimi Risto Lagus, joka niin ikään asuu Enäjärven rannalla.

Saframilla maustettu kermainen kuhakeitto

(4-6:lle)

1 kg kuhaa 1 porkkana 1 sipuli 1/2 purjoa, vaaleaa osaa 100 g lanttua 40 g voita 40 g jauhoja 1 dl valkoviiniä puolet 0,5 g saframipussista 1 dl kuohukermaa suolaa ja vastajauhettua valkopippuria 6 maustepippuria 1 laakerinlehti

Puhdista kuha. Huuhdo kalat hyvin kylmän virtaavan veden alla. Fileeraa kalat ruodottomiksi ja leikkaa sormenpään kokoisiksi palasiksi. Laita pää, ruodot ja evät kattilaan. Päälle kylmää vettä niin, että kala peittyy hyvin. Lisää vähän karkeaa suolaa. Kuumenna ja kuori vaahto. Lisää maustepippurit ja pala laakerinlehteä, vähän sipulia ja purjon vaaleaa osaa.

Keitä puoli tuntia, siivilöi. Kuori juurekset, sulppua sipuli ja leikkaa muut tulitikuiksi (lyhyiksi). Sulata voi ja hauduta juureksia ruskistamatta pari minuuttia. Lisää jauhot. Ota liemestä litra ja kaada se ja viini parissa erässä voi-jauhosuuruksen päälle ja sekoita sileäksi. Lisää saframi ja keitä 5 minuuttia. Lisää kuhapalat ja keitä vielä 3 minuuttia. Lisää lopuksi vatkattu kerma, mausta suolalla ja valkopippurilla. Älä keitä enää vaan tarjoile heti.

Paistetut ahvenfileet

Nylje ja fileoi ahvenet. Paista nopeasti voissa juuri ennen tarjoilua. Lisäkkeinä uudet perunat, tilli, nokkosmuhennos, kananmunarouhe ja raikas kesäinen salaatti.

Nokkosmuhennos neljälle

(Mukaelma pinaattimuhennoksesta anopin Kotiruoka-keittokirjasta, Otava 1925) 400 g tuoreita nuoria nokkosen lehtiä 2 rkl vehnäjauhoa 2 rkl voita 3 dl maitoa tai kermaa (tai molempia yhdistellen) 1 tl suolaa 2 rkl sokeria valkopippuria

Nokkoset perataan, huuhdotaan ja kiehautetaan suolatussa vedessä ja kaadetaan lävikköön valumaan. Lehdet hienonnetaan vehnäjauhojen kera. Voi käristetään ja hienonnetut nokkoset lisätään. Kiehuva maito/kermaseos sekoitetaan vähitellen joukkoon. Saa kiehua 10 minuuttia ja maustetaan. Kovaksi keitettyjä munia käytetään muhennoksen koristamiseksi. Kermamaidon asemesta muhennokseen voi käyttää nokkosten keitinlientä.

Aurajuustolla maustettu salaatti tuoreesta kukkakaalista

nuori kukkakaali retiisejä persiljasilppua aurajuustoa

Kastike: (ranskalainen salaattikastike) oliiviöljyä sinappia viinietikkaa suolaa valkopippuria

Huuhdo kukkakaali ja revi se pieniksi kukinnoiksi. Viipaloi "varret" ja nuoret lehdet. Huuhdo ja viipaloi retiisit. Sekoita ainekset kulhoon. Valmista ranskalainen salaatin kastike ja lisää siihen aurajuustorouhetta reilusti tai maun mukaan. Kaada kastike salaattiainesten päälle ja anna maustua pari tuntia viileässä. Koristele persiljasilpulla. Sopii erityisen hyvin grilliruokien lisäkkeeksi.

Vasikantanssi eli uunijuusto ternimaidosta

(Neljälle) (Mukaelma maalaistalon pojan kotikokemuksista ja anopin Kotiruoka-keittokirjasta) Ternimaito on lehmästä heti poikimisen jälkeen lypsettävää maitoa, jossa on etenkin valkuaisaineita ja myös vitamiineja enemmän kuin tavallisessa maidossa. Siitä käytetään myös nimitystä juustomaito tai pihkamaito. Jos kesäkodin ympäristössä on maitotiloja, kannattaa käydä kyselemässä! 1 l ternimaitoa 1 tl suolaa (1 rkl manteleita) 1,5 rkl sokeria 1 rkl hienonnettua kanelia

Ennen kuin muut ainekset sekoitetaan ternimaitoon, koetetaan sen kiinteyttä keittämällä siitä pieni osa erikseen. Jos se on liian kovaa, laimennetaan ternimaito kuorimattomalla maidolla. Seos maustetaan suolalla (ja haluttaessa kuorituilla raastetuilla manteleilla).

Seos kaadetaan voideltuun vuokaan ja pannaan uuniin vedessä hyytymään. Kun se on puoleksi hyytynyt, ripotellaan kaneli ja sokeri pinnalle. Tarjotaan lämpöisenä tai jäähtyneenä. Lisäkkeinä maitoa/kermaa, kanelia ja sokeria sekä haluttaessa tuoreita marjoja.

Miten lisämakua marjoihin?

Ulkomainenkin mansikka saa metsämansikan maun, kun päälle ripotellaan hieman sokeria ja rouhittua mustapippuria ja annetaan seistä hetken viileässä. Saattaa kuulostaa oudolta, mutta pitää paikkansa!

(STT-Pirkko-Liisa Summa)

Lue myös:

    Uusimmat