Vihdin Nummelaan Enäjärvelle on pääkaupungista matkaa vain vajaat 50 kilometriä. Perillä kohtaa Suomen suvisen luonnon, jossa kesähuvilat ja muut rakennukset on sijoitettu niin, että ne kätkeytyvät lehvästön taakse. Mustarastaan huilu soi jossakin lähitienoilla, muuten hiljaisuus on miltei rikkumaton. Pieni orava vilistää puusta toiseen; järvellä soutavat silkkiuikut.
Nautin Saunarannan menun Enäjärven rannalla sijaitsevassa Liikuntasammossa. Suvidrinkki tarjottiin Sinisessä huvimajassa ja sen jälkeen tutustuttiin elämyssaunaan. Saunojat lekottelevat siellä kukin omassa "keinutuolissaan" istuen ja rentouttavaa musiikkia kuunnellen. Pyöreässä saunassa on kiukaan ympärillä yhdeksän istuinta. Idean "isä" on Liikuntasammon toimitusjohtaja Pentti Lagus, joka on hakenut patenttia keksinnölleen. Päivällisen rantakeittiömestarina toimi Risto Lagus, joka niin ikään asuu Enäjärven rannalla.
Saframilla maustettu kermainen kuhakeitto
(4-6:lle)
1 kg kuhaa 1 porkkana 1 sipuli 1/2 purjoa, vaaleaa osaa 100 g lanttua 40 g voita 40 g jauhoja 1 dl valkoviiniä puolet 0,5 g saframipussista 1 dl kuohukermaa suolaa ja vastajauhettua valkopippuria 6 maustepippuria 1 laakerinlehti
Puhdista kuha. Huuhdo kalat hyvin kylmän virtaavan veden alla. Fileeraa kalat ruodottomiksi ja leikkaa sormenpään kokoisiksi palasiksi. Laita pää, ruodot ja evät kattilaan. Päälle kylmää vettä niin, että kala peittyy hyvin. Lisää vähän karkeaa suolaa. Kuumenna ja kuori vaahto. Lisää maustepippurit ja pala laakerinlehteä, vähän sipulia ja purjon vaaleaa osaa.
Keitä puoli tuntia, siivilöi. Kuori juurekset, sulppua sipuli ja leikkaa muut tulitikuiksi (lyhyiksi). Sulata voi ja hauduta juureksia ruskistamatta pari minuuttia. Lisää jauhot. Ota liemestä litra ja kaada se ja viini parissa erässä voi-jauhosuuruksen päälle ja sekoita sileäksi. Lisää saframi ja keitä 5 minuuttia. Lisää kuhapalat ja keitä vielä 3 minuuttia. Lisää lopuksi vatkattu kerma, mausta suolalla ja valkopippurilla. Älä keitä enää vaan tarjoile heti.
Paistetut ahvenfileet
Nylje ja fileoi ahvenet. Paista nopeasti voissa juuri ennen tarjoilua. Lisäkkeinä uudet perunat, tilli, nokkosmuhennos, kananmunarouhe ja raikas kesäinen salaatti.
Nokkosmuhennos neljälle
(Mukaelma pinaattimuhennoksesta anopin Kotiruoka-keittokirjasta, Otava 1925) 400 g tuoreita nuoria nokkosen lehtiä 2 rkl vehnäjauhoa 2 rkl voita 3 dl maitoa tai kermaa (tai molempia yhdistellen) 1 tl suolaa 2 rkl sokeria valkopippuria
Nokkoset perataan, huuhdotaan ja kiehautetaan suolatussa vedessä ja kaadetaan lävikköön valumaan. Lehdet hienonnetaan vehnäjauhojen kera. Voi käristetään ja hienonnetut nokkoset lisätään. Kiehuva maito/kermaseos sekoitetaan vähitellen joukkoon. Saa kiehua 10 minuuttia ja maustetaan. Kovaksi keitettyjä munia käytetään muhennoksen koristamiseksi. Kermamaidon asemesta muhennokseen voi käyttää nokkosten keitinlientä.
Aurajuustolla maustettu salaatti tuoreesta kukkakaalista
nuori kukkakaali retiisejä persiljasilppua aurajuustoa
Kastike: (ranskalainen salaattikastike) oliiviöljyä sinappia viinietikkaa suolaa valkopippuria
Huuhdo kukkakaali ja revi se pieniksi kukinnoiksi. Viipaloi "varret" ja nuoret lehdet. Huuhdo ja viipaloi retiisit. Sekoita ainekset kulhoon. Valmista ranskalainen salaatin kastike ja lisää siihen aurajuustorouhetta reilusti tai maun mukaan. Kaada kastike salaattiainesten päälle ja anna maustua pari tuntia viileässä. Koristele persiljasilpulla. Sopii erityisen hyvin grilliruokien lisäkkeeksi.
Vasikantanssi eli uunijuusto ternimaidosta
(Neljälle) (Mukaelma maalaistalon pojan kotikokemuksista ja anopin Kotiruoka-keittokirjasta) Ternimaito on lehmästä heti poikimisen jälkeen lypsettävää maitoa, jossa on etenkin valkuaisaineita ja myös vitamiineja enemmän kuin tavallisessa maidossa. Siitä käytetään myös nimitystä juustomaito tai pihkamaito. Jos kesäkodin ympäristössä on maitotiloja, kannattaa käydä kyselemässä! 1 l ternimaitoa 1 tl suolaa (1 rkl manteleita) 1,5 rkl sokeria 1 rkl hienonnettua kanelia
Ennen kuin muut ainekset sekoitetaan ternimaitoon, koetetaan sen kiinteyttä keittämällä siitä pieni osa erikseen. Jos se on liian kovaa, laimennetaan ternimaito kuorimattomalla maidolla. Seos maustetaan suolalla (ja haluttaessa kuorituilla raastetuilla manteleilla).
Seos kaadetaan voideltuun vuokaan ja pannaan uuniin vedessä hyytymään. Kun se on puoleksi hyytynyt, ripotellaan kaneli ja sokeri pinnalle. Tarjotaan lämpöisenä tai jäähtyneenä. Lisäkkeinä maitoa/kermaa, kanelia ja sokeria sekä haluttaessa tuoreita marjoja.
Miten lisämakua marjoihin?
Ulkomainenkin mansikka saa metsämansikan maun, kun päälle ripotellaan hieman sokeria ja rouhittua mustapippuria ja annetaan seistä hetken viileässä. Saattaa kuulostaa oudolta, mutta pitää paikkansa!
(STT-Pirkko-Liisa Summa)
Uusimmat
-
15:04
Thaihierojat myivät seksipalveluita Levillä – mainoksissa puhuttiin "uudesta ladystä"
-
14:57
Emil Ruusuvuori palasi tositoimiin – huonosti kävi
-
14:56
Porvoon kirvesmurhaaja haki vapautusta elinkautisesta – oikeus ei taipunut
-
14:55
Kemin sellutehtaan räjähdyksestä sadan miljoonan aukko tulokseen
-
14:53
Hallitus kiristää katujengirikosten rangaistuksia ja selvittää alle 15-vuotiaisiin kohdistuvia pakkokeinoja
-
14:36
Korona- ja influenssarokotuksen saa pian apteekista tai hammaslääkäriltä
-
14:35
Aseman lapset ry:n Heikki Turkka pitää hallituksen nuorisorikollisuustoimia hyvinä – sitten seuraa painava mutta
-
14:33
Toimittajien eettiset ohjeet uudistettiin – tämä kaikki muuttuu!
-
14:27
Asiantuntija Valko-Venäjän oudoista väitteistä: Lukashenka keksii tarinoita – näin vastaa Putin
-
14:22
Jukka Jalonen eri linjoilla kuin Rikard Grönborg – kannanotto törkytilanteeseen
-
14:21
Etelä-Norjan ilmatila jälleen avattu – tästä lentokaaos johtui
-
14:05
Sonja Aiello kertoo tuoreesta parisuhteestaan – näin rakkaus nyrkkeilijäkultaan syttyi
-
14:02
Pelkäätkö, että ääni pettää? Sara neuvoo helpot harjoitteet, jotka pelastavat esiintymistilanteessa
-
13:50
Kohutun Netflix-sarjan tähti vetoaa katsojiin: "Älkää spekuloiko"
-
13:32
Sadan vuoden vappuperinne katkeaa Helsingissä – opiskelijat järjestävät sen sijaan yllätyksen
-
13:31
Valko-Venäjä väittää: Liettuasta drone-isku Minskiin, Lukashenkalta erikoinen Nato-syytös
-
13:31
Christian Heljanko ehti jo nollata Pelicans-sankarin paraatipelastuksellaan – makea revanssi koitti pian: ”Yksi uran hienoimmista”
-
13:21
Tämä tapaus sivuutettiin tyystin – Petri Kontiolalta härski temppu Tampereella, selvisi vähällä
-
12:45
Jukurit nappasi NHL-sopimuksen omaavan Mestis-tähden
-
12:28
Kokoomus: Euroopan ase- ja ammustuotantoa kasvatettava
-
Lataa lisää