Mainos

Itkuinen vuosipäivä: malesialaiskoneen turman syystä ei selvyyttä

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Ida Tikka kertoo Huomenta Suomen uutisissa, että MH17-koneen putoamisen syytä ei edelleenkään tiedetä. Erääksi syyksi mainitaan Venäjän kitsaus avata turmakoneen putoamista koskeva tutkinta.

Hollannista Malesiaan matkalla ollut kone putosi tasan vuosi sitten Itä-Ukrainassa. Turmassa kuoli 298 ihmistä.

– Kansainvälinen yhteisö ei ole päässyt virallisen selvyyteen, sillä Venäjä ja länsimaat ovat erimielisiä turman syystä. Lännessä pidetään varmana, että koneen pudottivat separatistit Venäjältä tuodulla Buk-ohjuksella. Venäjä on esittänyt oman teoriansa, jonka mukaan kone olisi ammuttu alas ilmasta ilmaan -ohjuksella, Tikka sanoo.

Venäjä ei kuitenkaan halua YK:n tutkivan koneturmaa. Venäjän presidentti Vladimir Putinin mielestä olisi haitallista ja ennenaikaista, jos YK perustaisi tuomioistuimen tutkimaan MH17-turmalentoa.

Julkisuuteen on kuitenkin vuotanut hollantilaisryhmän selvitys koneturmasta. Keskeneräisen raportin mukaan Venäjän tukemat separatistit olisivat koneturman takana.

Myös separatistit surevat

Donetskissa järjestetään tänään muistotilaisuus uhrejen muistolle paikassa, jonne koneen peräsin putosi. Paikalle aikoo osallistua separatistihallintoa sekä paikallisia ihmisiä. Koneturma koskettaa kylää, jonne kone putosi.

– Kylä on kaivoskylä ja monet kaivosmiehistä osallistuivat koneen raivaustöihin. Monet ovat vielä jonkinasteisessa shokissa, ja kylän johtaja on itkuinen muistellessaan tapahtumia. Hän on itse auttanut hollantilaistutkijoita auttanut löytämään kaikki omaisille lähetettävät tavarat, Tikka sanoo. 

Tikan mukaan Donetsikissa uskotaan, että Ukraina pudotti koneen. Paikalliset seuraavat venäläismedioita, joista tämä tieto on kylään levinnyt.


Lisätty: Hollantilaisryhmän selvitys koneen putoamisesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.