Itävallan GP:n topit ja flopit: Valtteri Bottas, mestarillinen rattimies MM-taisteluun

MTV Sportin F1-toimitus listaa jokaisen kisan jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kaudenyhdeksännestä osakilpailusta Itävallassa muodostui Valtteri Bottaksen riemukas voittomarssi.

Bottas otti kisaan paalupaikan ja ajoi voittoon johtamalla koko kisan ajan. Kovan vastuksen antoi kakkoseksi ajanut Sebastian Vettel. Oman taistelunsa teki Daniel Ricciardo, joka piti Lewis Hamiltonin takanaan ja otti kolmannen palkintosijan. Kimi Räikkösen kisa oli vaikea ja hän oli lopulta maalissa viides.

TOP5:

1. Valtteri Bottas

Näytti kaikille, että pystyy hallitsemaan viikonloppua. Lyhyen uran saldo Itävallassa on häikäisevä: aina pisteillä ja uran ensimmäinen podium tuli juuri Red Bull Ringillä vuonna 2014. Bottaksella on jo nyt kaudelta kuusi palkintosijaa, mikä on hänen oma yhden kauden ennätyksensä. Lähdöstä riitti parranpärinää, mutta mitään väärää ei tapahtunut. Tämä oli vain hyvä: nyt nähtiin, että Valtteristakin löytyy särmää ja hänen tekonsa radalla saavat muut mussuttamaan. Bottas on aidosti työntänyt lusikkansa mestaruussoppaan. Lopputuloksen lisäksi siitä kertoo mestarillinen aloitus: kierroksessa puolentoista sekunnin kaula Vetteliin ja siitä sekuntitolkulla etumatkaa ennen varikkostoppia. Vaikka kumit meinasivat tehdä tenän, ei nastolalainen hötkyillyt, vaan hoiti homman siististi kotiin. Mestaritason rattimiehen suoritus.


2. Daniel Ricciardo

Yllättävä fakta: Ricciardo on kerännyt viidestä edellisestä kisasta 85 pistettä, tismalleen yhtä paljon kuin MM-sarjan kärkimies Sebastian Vettel. Menossa on uran pisin (5) palkintosijaputki, ja Ricciardo osoittaa, että Red Bullisakin on potkua. Vaikka Ferrari ja Mercedes ovat vielä edellä, Ricciardo otti röyhkeästi kolmossijan Kimi Räikköseltä lähdössä ja hoiti homman näyttävästi maaliin. Bakun voitto oli onnenkantamoinen, mutta tallinsa kotikisassa aussi näytti, ettei tarvitse muiden apua hyviin sijoituksiin.


3. Romain Grosjean

Loistava viikonloppu, ajoi äärirajoilla sekä aika-ajossa että kisassa. Jarrukitisijänä paremmin viime aikoina tunnettu Grosjean toi Haas-tallille parhaan sijoituksen 28 kisaan, hän aloitti tallin elämänkaaren kahdella kuutossijalla. Kuten ranskalainen itse sanoi, hän voitti F1-sarjan kakkos-GP:n, eli oli paras Mercedesten, Ferrarien ja Red Bullien takana. Haasin vauhti oli kokonaisuutena hyvää, mekaaniset ongelmat olivat vain Kevin Magnussenin riesana. Tästä on silti hyvä jatkaa.

4. Sebastian Vettel

Toinen yllättävä fakta: Vettelillä on meneillään uran pisin pisteputki, 14 kisaa peräjälkeen pisteillä. Vaikka aika-ajossa tuli katkeran niukka tappio Bottakselle ja kisa loppui saksalaisen ajojahdin kannalta liian aikaisin, on Vettel tällä hetkellä kova pala. Bakun kohu on nyt laantunut ja Vettel teki tärkeimmän: kasvatti pistejohtoaan Hamiltoniin. Vettel suihkutteli samppanjaa jo seitsemännen kerran tällä kaudella, eli kasassa on jo yhtä monta palkintosijaa kuin koko viime kaudella. Vettelin tasainen suoritusvarmuus on ihailtavaa, hän on kauden lopussa varmasti tappelemassa mestaruudesta.


5. Esteban Ocon

Bakun jälkeen sijoitus oli parempi, mutta rapaa tuli aivan aiheesta. Nyt oma tallikaveri ja muutkin saivat pysyä rauhassa, kun ranskalainen piti kielen keskellä suutaan. Ocon on ajanut uransa kaikki kisat (18) maaliin ja hänellä on mahdollisuus rikkoa Max Chiltonin ennätys 25 maaliin ajetusta kisasta uran alusta lukien. Ocon nakuttaa tasaisen varmasti pisteitä tallilleen ja on jo nyt lukitsemassa yhdessä Sergio Perezin kanssa Force Indiaa valmistajien pisteneloseksi.

FLOP5:

1. Kimi Räikkönen

Räikkösen omia sanoja käyttäen: eipä ollut kauhean vahva kisa. Kenties hänen aika-ajon jälkeinen kommentti tiivistää koko viikonlopun: aika sekavaa. Jäi alussa Ricciardon ja Grosjeanin ohittamaksi ja vaikka kuittasi Grosjeanin ohi, oli kisa lähdöstä asti selviytymistaistelua. Ferrari ajatti Räikkösen tulpaksi Bottaksen eteen, mikä on huono merkki suomalaisen kannalta, hänen kisaansa uhrattiin Vettelin avuksi. Toivottavasti palaveri pääpomo Sergio Marchionnen kanssa saa Räikkösen oikealla tavalla ärsyyntymään ja hän näyttää Silverstonessa kaikille.


2. Daniil Kvjat / Toro Rosso

Kvjat aiheutti ykkösmutkassa kolarin ja antoi muistoja hänen synkistä Red Bull -ajoistaan. Muutenkin talli tuntuu olevan tuuliajolla. Carlos Sainz ilmoitti, ettei aio enää ensi kaudella istua "pikkuhärkään" ja mediasoppa oli valmis. Auto ei oikein kulje ja kuljettajat touhuilivat etenkin Itävallassa vähän mitä sattuivat. Ryhtiliikkeen paikka, Williams pääsee pian karkuun.


3. Max Verstappen

Kuinka paljon epäonnea voi yhdelle miehelle osua? Tällä hetkellä näyttää, että mitä tahansa Verstappen tekeekin, auto pettää tai joku muu (lue: Kvjat) pilaa hollantilaisen kisan. Ja kun nuorukainen on tunnettu kiivaasta luonteestaan, on turhautuminen aika helppo lukea kasvoilta ja puheista. Samaan aikaan tallikaveri takoo hyviä pisteitä tiimin laariin. Ei auta Maxin kuin uskoa ja toivoa aikaan parempaan.


4. Sauber

Julmaa sanoa, mutta Itävallassa olisi ollut ihan sama, olisiko Sauber ollut mukana. Heistä ei ollut edes kierroksella ohittavien kiusaksi. Auto ei liikkunut mihinkään ja kun paatti seilaa ilman tallipäällikköä, ei lähitulevaisuus näytä hyvältä. Perinteikäs pikkutalli on ollut jo pitkään niin monenlaisissa ongelmissa, että toivoisi jo jotain hyvääkin tapahtuvan. Pascal Wehrlein ja Marcus Ericsson kyllä tekevät kaikkensa.

5. Jolyon Palmer

Vähän samat sanat kuin Sauberin kohdalla. Palmer saa jatkuvasti aika-ajossa päihin tallikaveriltaan Nico Hülkenbergiltä, mutta kisassa sentään pystyi nousemaan saksalaisen edelle. Mutta kun ei mene hyvin, mikään ei mene toiveiden mukaan: Palmer on ollut edellisissä neljässä kisassa peräti kolme kertaa 11:s, eli jäänyt ensimmäisenä pisteiden ulkopuolelle. Tällä kertaa se tuli vielä varsin kirvelevästi, 0,5 sekunnin erolla. Palmerin tulevaisuus on jatkuva keskustelunaihe, eikä hän varmasti ota ilolla vastaan sitä, että oma talli tarjoaa Robert Kubicalle mahdollisuutta F1-paluuseen. Jos Kubica pystyy palaamaan, Palmerin F1-ura saattaa jäädä kovin lyhyeksi.


Lue myös:

    Uusimmat