Britannian GP:n topit ja flopit: Sysimusta hetki pilasi Räikkösen täydellisen näpäytyksen

MTV Sportin F1-toimitus listaa jokaisen kisan jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kauden kymmenes osakilpailu Britannian Silverstonessa oli Kimi Räikköseltä epäonninen onnistuminen.

Kisan voittoon ajoi ylivoimaisesti Lewis Hamilton. Hänen tallikaverinsa Valtteri Bottas oli kakkonen ja Kimi Räikkönen kolmas. Räikkösen rengas rikkoontui kolmanneksi viimeisellä kierroksella, mikä auttoi Bottaksen kakkoseksi. Ferrarille jäi synkkä kuva, sillä myös Sebastian Vettelin rengas puhkesi. Vettelin MM-johto kaveni yhteen pisteeseen.

TOP5:

1. Lewis Hamilton

Ei siitä pääse yli eikä ympäri, Hamilton on kotikisansa kuningas. Ylivoimainen paalupaikka ja yhtä ylivertainen tykitys neljänteen perättäiseen Britannian GP:n voittoon. 32-vuotias Hamilton tuhoaa viikonlopusta toiseen historiatilastoja ja näytti myös omille kriitikoilleen, että Lontoon yleisötapahtuman väliin jättämiselle oli hyvä syy: täydellinen dominointi ja MM-taistelun palauttaminen täysin uuteen uskoon.


2. Kimi Räikkönen

Räikkönen antoi omalta osaltaan täydellisen vastauksen Ferrarin puheenjohtajan Sergio Marchionnen viime viikon haukkuihin. Räikkönen osoitti, että sitoutumista löytyy, eikä hän ole mikään vetelys, kuten Marchionne arvioi. Räikkönen pamautti hieman puskista aika-ajossa kakkoseksi ja hallitsi loistavin ottein kisassa kakkospaikkaa taskuunsa. Epäonni puhkoi ilmat Räikkösen täydelliseltä vastaiskulta, mutta suomalainen osoitti, että tahtoa ja vauhtia löytyy. Olkoon kauden jälkimmäinen puolisko samanlainen kuin ensimmäisen puolikkaan viimeinen kisa.


3. Valtteri Bottas

Aika-ajon jälkeen näytti heikolta, mutta kisassa Bottas osoitti, ettei puhe MM-kandidaatista ole haihattelua. Heti alkuun pari sijaa ylöspäin, turva-auton jälkeen pari lisää ja sitten tallin kanssa laadittu taktiikka oikeaan käyttöön; muita kovemmilla renkailla pitkä veto ennen varikkokäyntiä ja sen jälkeen eläimellinen hyökkäys kohti palkintopallia. Sebastian Vettel teki kaikkensa estääkseen Bottaksen nousua, mutta suomalainen otti rauhallisesti ja teki vakuuttavan ohituksen. Tuuriakin oli lopussa, mutta Bottas allekirjoitti omalla päättäväisyydellään uuden tunnuslauseensa: never give up!



4. Nico Hülkenberg

Todella vakuuttavaa tekemistä läpi viikonlopun. Aika-ajossa briljantti suoritus, jolla hän hankki hyvät lähtökohdat kisaan. Auto ei kisassa riitä kuudetta parempaan sijoitukseen, mutta se ei ole Hülkenbergin syy. Saksalainen kuitenkin tuo Renault'lle sitä uskottavuutta, jota se kaipaa. Jos kehityskäyrä jatkuu, Hülkenberg voi sekoittaa mukavasti kärjen takana käytävää kamppailua.

5. Daniel Ricciardo ja Max Verstappen

Ricciardo esitti fantastisen nousun perärivistä viidenneksi ja vaikka palkintopalliputki katkesi, oli suoritus yksi Britannian GP:n parhaista. Aussi myhäili leveästi ja sanoi nauttineensa, kun sai taistella alusta loppuun saakka. Samaan aikaan Verstappen otti fantastisen lähdön ja pisti molemmat Ferrarit todella tiukoille. Vettel oli helisemässä nuoren hollantilaisen takana, vaikka auto on selkeästi nopeampi. Kumpikin näytti jälleen kerran loistavia rattimiehen taitojaan. Auto ei anna juuri nyt kaksikolle sitä, mitä he ansaitsevat, mutta siitä lisää myöhemmin.


FLOP5:

1. Ferrarin eturenkaat

Räikkösen tuskainen radioviesti tiivisti kaiken: "Meillä ei tunnu olevan koskaan pätkääkään onnea". Tekninen murhe pilasi Räikkösen loistoviikonlopun, kaikki näytti etenkin hänen kannalta loistavalta ja Vettelkin olisi rajoittanut tappioitaan neljännellä sijalla, mutta mystiset rengasrikot synkesivät italialaistallin päivän. Nyt ongelma pitää selvittää ja uutta matoa koukkuun. Ferrarin on hyökättävä, sillä Mercedes otti ison kaulan MM-pisteissä.


2. Daniil Kvjat

Nyt pitää rauhoittua. Elämme aikaa, jolloin F1-kuskimarkkinat porisevat tulikuumalla liedellä, eikä kuljettaja, joka aiheuttaa avauskierroksen kolareita perättäisissä kisoissa, ole sitä halutuinta valuuttaa. Tällä menolla edessä on kilpailukieltokin, kun rangaistuspisteitä ropisee jatkuvalla syötöllä. Jäitä hattuun, Kvjatille on ennenkin sanottu, ettei kisoja voiteta ensimmäisellä kierroksella. Nyt hän on hävinnyt ne kahdesti avauskierroksella, sunnuntaina mukana meni vielä oma tallikaverikin.


3. Sebastian Vettel

Britannia oli MM-sarjan kärkimieheltä huono viikonloppu. Kyllä, renkaan pettäminen vesitti koko touhun, mutta muutenkaan Vettel ei ollut oma itsensä. Aika-ajo vielä meni, mutta kisassa hän ei päässyt millään Verstappenin ohi eikä muutenkaan pystynyt venymään. Välikisoja tulee, se on normaalia, mutta kun 20 pisteen MM-johto muuttuu yhdeksi pisteeksi, ei voi olla tyytyväinen.


4. Williams

Kotikisa, 40-vuotisjuhlinnat ja tunnelma korkealla. Niin mukavaa kuin se olikin, Williams oli toisessa perättäisessä kisassa todella vaisu. Felipe Massa pelasti yhden pisteen, mutta kahden kisan perusteella uudet päivitykset ovat saaneet homman sekaisin. Itävallassa vielä vakuutettiin, että päivitykset toimivat kuten pitääkin, mutta tulokset puhuvat rumaa kieltä. Jotain tarttis tehdä, ettei loppukausi mene yksittäisiä pisteitä metsästellessä.

5. Red Bull ja Renault

Red Bullin auto ja ennen kaikkea Renault'lta saapuva voimayksikkö antavat liikaa tasoitusta kärkitiimeille. Ricciardo ja Verstappen joutuvat venymään lähes yli-inhimillisiin suorituksiin kisoissa, kun joku kremppaa kaiken aikaa. Verstappen pääsi sentään pitkästä aikaa maaliin ja ihan mukavalla sijalla, mutta Ricciardo joutui voimayksikön pettämisen takia viimeiseen lähtöriviin. Olisi lajin ja taistelun kannalta niin kovin mukavaa, että tämän hetken kolmostallin vehkeet kestäisivät edes yhden viikonlopun alusta loppuun. Ja sitten seuraavan, ja seuraavan...

Lue myös:

    Uusimmat